Programma Concertpodium Huis Midwoud

Reserveren voor concerten kan nu nog alleen via een mailtje naar info@yvoverschoor.nl


Schrijf in je mailtje om welk concert het gaat en om hoeveel kaartjes. Je krijgt dan per mail een bevestiging van jouw reservering.Zaterdag 18 november 20:00u in Huis Midwoud

Robert Poortinga - piano en Meri Khojayan - viool.


Entree: €20,- .€10,- t/m 21 jaar en studenten Reserveren via mail: info@yvoverschoor.nl

Huis Midwoud kreeg net het verdrietige bericht dat violiste Meri Khojayan helaas door een ongeluk tijdelijk niet kan optreden. We kijken uit naar zaterdag 18 november en wensen Meri heel veel sterkte, snel herstel en kijken uit naar een andere datum voor het duo recital.
Robert Poortinga zal in plaats van het aangekondigde duo-programma, een solo programma voor piano spelen:
Programma:

Franz Schubert Impromptu in C mineur op.90 no.1
Franz Schubert Impromptu in Ges majeur op.90.no3
Franz Schubert Sonate in A majeur D.664

(44 minuten)

Frederic Chopin Nocturne in Es majeur op.9 no.1
Frederic Chopin Nocturne in Bes mineur op.9 no.2
Frederic Chopin Nocturne in C mineur op.48 no.1
Frederic Chopin Nocturne in Cis mineur Op. Post.
Robert Schumann Arabesque in C majeur op.18
Robert Schumann/Franz Liszt Widmung in As majeur Franz Liszt Transcendental Etudes no.3 (F majeur), no.11 (Des majeur)

(46 minuten)

Robert Poortinga

Robert Poortinga studeerde o.a. bij Enrico Pace, Tamara Poddubnaya, Lukas Hagen in Amerika en Italië, welke gezien worden als het hoogste kaliber op het gebied van piano en kamermuziek. Zijn liefde voor het viool repertoire is uitgegroeid tot een zeer hecht duo met violiste Meri Khojayan. Samen geven ze door heel Europa concerten. Daarnaast hebben ze ook een documentaire-film over het leven van Pablo Sarasate geproduceerd en hebben ze recentelijk alle werken van Sergei Prokofiev voor viool en piano opgenomen. Van de vele concerten en recitals die Poortinga heeN gegeven, waardeert hij zijn debuut in WMP Concert Hall in Manhatan (NY), ‘Merkin Hall’ in (NY) het meest. Hij is prijswinnaar van beide solo en kamermuziek competities waar hij werd geprezen om zijn gevoelig oor, hoogste technische niveau en uniek gevarieerd repertoire.

Als duo studeerde hij vijf jaar bij Lukas Hagen en Enrico Pace. Zowel samen als alleen hadden ze ook les van Trio di Parma, Pavel Gililov, Wim Zwaag, Jaques Ogg (historisch geïnspireerde performance), Vladimir Tropp, Konstantin Bogino, Jeroen Riemsdijk en Enrico Bronzi.Zaterdag 25 november  2023 20:00u

Filmconcert Stille Komieken en The Kid (Chaplin, 1921) Yvo Verschoor - piano


Entree: €20,- .€10,- t/m 21 jaar en studenten Reserveren via mail: info@yvoverschoor.nl

Filmconcert Stille Komieken & The Kid (Charlie Chaplin, 1921). Deze avond neemt filmconcertpianist/programmamaker Yvo Verschoor je mee naar de oertijd van de cinema. Vooraf zie je bekende en onbekende komieken in de eerste slapsticks uit Europa en de VS. Aansluitend spelen Charlie Chaplin en Jackie Coogan de hoofdrol in Chaplin's eerste lange bioscoopfilm, de melodramatische komedie The Kid, 'een meesterwerk met een lach en een traan'
Zaterdag 9 december om 20:00u

Chopin; Heart and Soul. Solo Piano Recital door Maria Prokofieva.

Entree: €20,- .€10,- t/m 21 jaar en studenten Reserveren via mail: info@yvoverschoor.nl

Maria Prokofieva is één van de geweldige klassieke pianisten die naast duo-, solo- en kamermuziekconcerten door heel Europa ook regelmatig in het Pianola Museum in Amsterdam spelen en daar naast haar prachtige concerten ook enorm geholpen heeft toen het museum in 2018 dreigde het pand kwijt te raken.
Sommige musici hebben iets heel speciaals en persoonlijks in welk repertoire ze ook spelen en Maria is daar een voorbeeld van. We zijn daarom heel bij dat ze naar de Blüthnerzaal komt met een voor haar op het lijf geschreven programma waarin ze het hart en de ziel van Frederic Chopin zal beroeren; romantiek ten top tussen de vleugels van Huis Midwoud.

Chopin – Heart and Soul

Mazurka B flat major op.7 n.1
Nocturne in E flat major op.9 n.2
Prelude in D flat major op.28
Valse in c sharp minor op.64 n.2
Nocturne in c sharp minor op. Posth.
Fantaisie-Impromptu op.66
Polonaise c sharp minor op.26 n.1
Nocturne c sharp minor op.27 n.1

pauze

Valse a minor op.34 n.2
Mazurka in a minor op.17 n.4
Polonaise in A major op.40
Nocturne in f minor op.55 n.1
Mazurka in b minor op.33 n.4
Scherzo in b minor op.20 n.1

Notes by Maria Prokofieva:

Chopin as a composer is loved by so many musicians and music lovers from all over the world. His music is eternal and always will be so. Chopin was a Polish composer, and, through my grandmother, I have a Polish lineage myself.

His music is full of feelings, Slavic feelings, intimate emotions and expressivity that can be recognized straight away and belongs only to him. His music touches the heart in a special way not like any other composer. His melodies go straight to your heart. His musical language is so poetic it doesn’t need the words to tell.

Someone said: If music is a language of the soul, Chopin’s music is a soul of poetry and noble passion. He dedicated so many pieces to his home country which he left when he was 20 years old, just before Polish-Russian war of 1830-1831 (Poland was against Russian Empire). National genres of Mazurka, Krakowiak, Polonaise, as well as polish folk themes were often used by him in his works, as forever reminder of his motherland.

Chopin is a very special composer to my heart because of this. Especially nowadays when I myself can relate to his life story and feel the message of his music at its fullest. Sweet memories, tears, joy, pain, nostalgia and liberation all merged in one catharsis of emotions.

And when you truly feel it, as a performer you can tell and express so much through the music.


Nieuws uit onze nieuwsbrief

Stichting Huis Midwoud

Vanaf woensdag 9 augustus worden er iedere woensdag t/m 6 september klusdagen georganiseerd om rondom de concertzaal zoveel mogelijk klaar te hebben voor de opening van het nieuwe seizoen. Ton Kroezen., de nieuwe voorzitter, gaat zeer voortvarend te werk en stelt teams samen om allerlei projecten in een stroomversnelling te brengen. Bert Bast neemt de fondsenwerving voor zijn rekening, waardoor het podium hopelijk binnenkort artiesten beter en volgens fair pay kan betalen, iets dat tot nu toe vaak niet lukte uit de recette. Ondanks dat komen veel geweldige musici graag terug en dat is iets om best trots op te zijn!

Vanaf januari hebben we Johan Nijssen als nieuwe penningmeester, tot die tijd wordt die functie tijdelijk waargenomen.

Leontine Pronk, die al sinds het begin sparringpartner en steun en toeverlaat is van Yvo en Huis Midwoud en regelmatig zorgde voor de heerlijkste maaltijden en maandenlang samen met Emma Spaans in Scheveningen werkte aan het restaureren van onze theaterstoeltjes en andere antieke banken, blijft op afstand betrokken bij de stichting en het podium.

Jurn Buisman van Geelvinck Muziek Musea blijft in het bestuur adviseren over het museale gedeelte en Claudia Brockmüller gaat helpen een educatieplan op te stellen, zodat kinderen van 6 tot 99 straks beter kunnen kennismaken met de unieke klank van de instrumenten uit de collectie.

Naast het 'Barteam' komt er ook een 'Tuin-' en 'Klusteam', zodat er voor Yvo meer tijd overblijft voor de organisatie van alle concerten en voor het maken van nieuwe voorstellingen.

Ondertussen in Huis Midwoud

Martin en Geert van Nimage hebben een nieuw systeem voor de concertagenda gemaakt die we binnenkort online kunnen zetten, er is door Razvan en Andreea hard gewerkt aan de zij- en achtertuin, het aanleggen van een moestuin en aan het uitbaggeren van de sloot. Ton heeft veel werk in de voortuin verricht en ook de nieuwe overburen Joyce en Dirk-Jan hebben geholpen met afkrabben en schuren. Yvo is vrijwel fulltime aan de gevel en kozijnen bezig en heeft daarnaast het torentje van een nieuwe drager en dakje en hek voorzien.

Kortom, de zomer is wat stil qua concerten maar er gebeurt van alles!

Wil je ook helpen? Laat het dan weten via een mailtje aan Ton (acmkroezen@gmail.com ) of kom eens langs.

 
Dankzij de fantastische hulp van lieve vrienden van Huis Midwoud konden er deze zomer de nodige investeringen in het huis worden gedaan en kon de gevel worden verstevigd en gerestaureerd, en is straks het visitekaartje van het concertpodium weer in oude luister hersteld.

 

Concert informatie is te vinden in onze nieuwsbrief en op onze facebook pagina

Reserveren voor concerten kan nu nog alleen via een mailtje naar info@yvoverschoor.nl


Schrijf in je mailtje om welk concert het gaat en om hoeveel kaartjes. Je krijgt dan per mail een bevestiging van jouw reservering.


School Midwoud 1925
Schoolkinderen voor Raadhuis en school van Midwoud in 1925
ARCHIEF VOORSTELLINGEN

Opening nieuwe concertseizoen Najaar 2023Op

zondagmiddag 22 oktober 15:00u

komt het

gezelschap Donna Musica

die hier afgelopen mei de prachtige voorstelling In de Schaduw van Het Achterhuis speelden, met hun nieuwe voorstelling Pauline Viardot, De Vergeten Diva.

Weinig mensen zullen van haar gehoord hebben, maar 200 jaar geleden was de Spaans-Franse Pauline Viardot de beroemdste operazangeres van de 19e eeuw. Ook was ze pianiste, componeerde ze een paar honderd werken en was een invloedrijke vrouw in het 19e -eeuwse muziekleven.
In heel Europa tot in Sint Petersburg baarde deze operadiva met haar muzikale veelzijdigheid en stembereik groot opzien. De componisten Franz Liszt en Hector Berlioz noemden haar een vrouwelijk genie, geniale componiste en één van de grootste artiesten uit de muziekgeschiedenis.
Met de voorstelling ‘de vergeten Diva’ wil Donna Musica Pauline Viardot uit de vergetelheid halen. Haar opmerkelijke levensverhaal en charismatische persoonlijkheid brengen we tot leven in de aria’s en duetten van Rossini, Verdi en Mozart, waarmee zij furore maakte tijdens haar indrukwekkende carrière. Haar eigen composities zullen klinken, maar ook kamermuziek van componisten met wie ze bevriend was, zoals Frederique Chopin, Franz Liszt, Clara Schumann en Johannes Brahms.
woensdag 25 oktober 2023 15:00u

Performance & workshop: 'Ontdek je eigen talent'


‘Ontmoeting met Muze Verheul’ is een vertelling en workshop over het maken van kunst in alle mogelijke vormen, met een muze uit de duinen in de hoofdrol. MuzeVerheul is namelijk ambassadeur van de scheppende kunsten en heeft als missie om zoveel mogelijk nieuwe makers te kweken in elke kunstvorm: beeldend kunstenaars, componisten, auteurs, choreografen, theatermakers en interdisciplinaire kunstenaars.

Waar kun je beginnen als kunstenaar-maker en wat heb je eigenlijk nodig? Kun je ook kunst maken met weinig talent en zonder dure spullen? En wat als je een zintuig mist of andere beperking hebt? We gaan op ontdekkingstocht langs de hoofdvormen van kunst (muziek, beeld, tekst, dans, theater), met mini-makers-opdrachten die de verbeelding prikkelen.
Ook (groot)ouders/ verzorgers en jongere broertjes en zusjes zijn welkom. De vertelling en workshop wordt – onder voorbehoud – ondersteund met tekst-ondertiteling van een schrijftolk.

Locatie: Huis Midwoud in Midwoud
Datum: Woensdag 25 oktober 2023
Tijden: 15:00 uur 
Leeftijd: 6 t/m 11 jaar
Entree: gratis voor kinderen  (plek voor max. 25 deelnemers)
Aanmelden via: info@yvoverschoor.nl
Yvo vertelt in Verzwegen en Vergeten over Werner B., die slachtoffer werd van Aktion T4  Werner had epilepsie en werd in 1940 door de nazi's vermoord in Mordanstalt Brandenburg.

zondag 29 oktober om 16:00u

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugelYvo Verschoor vertelt in dit filmconcertverhaal over wat Frau Buch, de grootste concertvleugel van Huis Midwoud, in haar lange leven heeft meegemaakt op de plek waar ze van 1926 tot 2011 stond; een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Berlin-Buch, en over hoe ze hier in Midwoud terecht kwam.
Frau Buch was getuige van Aktion T4, een uitgekiend programma om patiënten uit de weg te ruimen dat uiteindelijk het leven kostte aan 300.000 mensen in nazi-Duitsland. Deze voorstelling onder regie van Maarten Mourik kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en ging tijdens corona in première na 10 jaar onderzoek door Yvo en meer dan 25 jaar onderzoek door Rosemarie Pumb (Berlin-Buch).
De voorstelling vraagt aandacht voor verzwegen verschrikkingen tijdens het naziregime in aanloop naar de Holocaust en zal regelmatig te zien blijven in Huis Midwoud, opdat steeds meer mensen weten wat er gebeurd is en niet vergeten.

Kaarten €20,-/ €10,- <21 jaar & studenten.
Reserveren: info@yvoverschoor.nl
Op Zaterdag 9 september gaan we van start met het nieuwe concertseizoen en is Huis Midwoud open van 11:00-17:00u tijdens Open Monumentendag.
Het thema is dit jaar Levend Erfgoed, dus dat is hier met alle levende muziek zeker van toepassing!

Presentatie Concertprogramma najaar


Aansluitend om 17:30u presenteren we het nieuwe concertprogramma tot eind december en neemt Yvo Verschoor je tijdens het filmconcert Stille Verrassingen mee naar de tijd waarin het Huis Midwoud nog een dorpsschooltje was, de onderwijzer er woonde en er regelmatig druk vergaderd werd door B[&]W van Midwoud-Oostwoud in de raadzaal.

 

In deze voorstelling kun je zien hoe er vroeger werd lesgegeven, hoe men in de jaren 20 tegen monumenten aankeek, hoe de Amsterdamse volksbuurt De Jordaan gesaneerd werd en hoe er vroeger werd gebouwd. Natuurlijk zie je ook de grootste komieken uit de stille film zoals Chaplin, Keaton en Laurel [&] Hardy in en op de bouw.

Kaarten €20,-/ €10,- <21 jaar & studenten.
Reserveren: info@yvoverschoor.nl4Latin brengt Huis Midwoud op 17 september in Zuid-Amerikaanse sferen

Op zondag 17 september om 15:00u komen we in Zuid Amerikaanse sferen met de groep 4Latin met John Ligtenberg op gitaar, Wouter Bekkering op tenorsaxofoon, Frans Groen aan de contrabas en René Smit, jazeker van Theaterkerk Hemels, op slagwerk.
De gedeelde liefde voor de opzwepende ritmes van de Samba, Bossa-nova en Calypso bracht deze musici bij elkaar en hun enthousiasme werkt heel aanstekelijk, dus stil zitten wordt moeilijk en dat hoeft ook niet. :)

Kaarten €20,-/ €10,- <21 jaar & studenten.
Reserveren: info@yvoverschoor.nlYvo vertelt in Verzwegen en Vergeten over Werner B., die slachtoffer werd van Aktion T4  Werner had epilepsie en werd in 1940 door de nazi's vermoord in Mordanstalt Brandenburg.

Op zaterdag 23 september om 20:00u en zondag 29 oktober om 16:00u Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel

Yvo Verschoor vertelt in dit filmconcertverhaal over wat Frau Buch, de grootste concertvleugel van Huis Midwoud, in haar lange leven heeft meegemaakt op de plek waar ze van 1926 tot 2011 stond; een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Berlin-Buch, en over hoe ze hier in Midwoud terecht kwamen.
Frau Buch was getuige van Aktion T4, een uitgekiend programma om patiënten uit de weg te ruimen dat uiteindelijk het leven kostte aan 300.000 mensen in nazi-Duitsland. Deze voorstelling onder regie van Maarten Mourik kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en ging tijdens corona in première na 10 jaar onderzoek door Yvo en meer dan 25 jaar onderzoek door Rosemarie Pumb (Berlin-Buch).
De voorstelling vraagt aandacht voor verzwegen verschrikkingen tijdens het naziregime in aanloop naar de Holocaust en zal regelmatig te zien blijven in Huis Midwoud, opdat steeds meer mensen weten wat er gebeurd is en niet vergeten.

Kaarten €20,-/ €10,- <21 jaar & studenten.
Reserveren: info@yvoverschoor.nlRob van Bavel schrijvend aan de vleugel met zanger Ronald Douglas

Op zondag 1 oktober om 15:00u komt jazzpianist/arrangeur/componist Rob van Bavel terug in Huis Midwoud voor een Try-Out concert voor de nieuwe CD A Life in Songs samen met zanger Ronald Douglas.
Hun samenwerking begon in 1992, en leverde tot nu toe 4 cd’s op. De luisteraar wordt deze middag meegenomen in een avontuurlijk verhaal. En dat alles door de teksten te laten dragen door verrassende nieuwe arrangementen van de wat minder bekende songs van o.a. Johnny Mandel, Henri Mancini, Tom Jobim. Concert met dank aan het Nationaal Podium Plan.

Kaarten €25,-/ €12,50 <21 jaar & studenten.
Reserveren: info@yvoverschoor.nl
Jeroen Dupont en Ed Spanjaard tijdens hun betoverende concert in Huis Midwoud in 2021.

In oktober komt ook sterviolist Jeroen Dupont met een nieuw programma vanuit Parijs terug naar Huis Midwoud, deze keer weer samen met de geweldige pianist/dirigent Ed Spanjaard. Datum en programma volgen in de komende nieuwsbrief, maar genieten wordt het zeker!


Muzikale salon

(hoe toepasselijk in de Blüthnerzaal van Huis Midwoud!)

De voorstelling speelt zich af in een culturele, muzikale salon uit de 19e eeuw waar kunstenaars, musici en schrijvers bijeenkomen. Ook de schrijver Ivan Toergenjev, met wie Pauline een hartstochtelijke liefdesrelatie had, maakt zijn opwachting in de salon. Tussen al deze grote namen zien we Pauline Viardot. Een sterke en ambitieuze zakenvrouw, die hoge gages afdwong, een gigantisch netwerk had, vier kinderen, een echtgenoot en wisselende minnaars. Een vrouw die haar eigen muzikale pad kiest in een tijd waar vrouwelijke musici niet geacht werden naar buiten te treden of zich te ontwikkelen als artiest. Des te meer reden om met bewondering naar deze buitengewone vrouw te kijken. Donna Musica Voor deze voorstelling bestaat muziektheatergezelschap Donna Musica uit twee zangers en drie instrumentalisten. Sopraan Elise Keep en bariton Jaap de Jonge vertolken de rollen van Pauline Viardot en Ivan Toergenjev. De instrumentalisten (viool, cello en piano) zullen afwisselend spelen en vertellen.

Elise Keep sopraan
Jaap de Jonge bariton
Sandra Kox viool
Evelien Dubbeldam cello
Hendrik-Jan Bosma piano
Marianne van Vliet regie

Kaarten €20,-/ €10,- <21 jaar & studenten.
Reserveren: info@yvoverschoor.nl


29 mei Grote Kerk Edam Pianowandeling Edam


 
Filmconcert met improvisaties op oude films van Edam, Volendam en Zuiderzee uit 1920/25/29 door Yvo Verschoor en zijn reisvleugel Frau Blüthner.


- 5 juni Huis Midwoud 15:00u Toegang €15,-/ 6 t/m 12 jaar €7,50
Reserveren: info@yvoverschoor.nl
MagiPodium met Mozartvleugel
Avontuurlijke fortepianovoorstelling voor de hele familie.

De heldere klanken van de fortepiano toegankelijk maken voor mensen van alle leeftijden. Dat is de missie van pianiste Kaoru Iwamura die met haar muzikale familievoorstelling Kaoru's MagiPodium door het land trekt. Zondag 5 juni om 15:00 uur is het MagiPodium te zien in Huis Midwoud in Midwoud. (adres? Medemblik?)
  Het MagiPodium combineert een klassiek muziekconcert met inspirerende verhalen. Aan de hand van muziekstukken van Mozart en tijdgenoten Beethoven en Haydn, neemt Kaoru Iwamura het publiek mee in een reis door de tijd. Jong en oud worden geïntroduceerd in de  magische wereld van de fortepiano. De ervaren pianiste geeft soloconcerten en concerten met ensembles. Dit is het vierde jaar dat ze met het MagiPodium op tournee gaat.

Goede muziek is leeftijdsloos
De voorstelling is geschikt voor alle leeftijden. Kennis van klassieke muziek is niet nodig. Kaoru: 'Kinderen herkennen goede muziek als ze die horen. In muziektaal zijn emoties als boosheid, verdriet en vrolijkheid van alle tijden. Het is al mooi als je een zintuiglijke ervaring of een bepaalde emotie als souvenir mee naar huis neemt.

Mozart-vleugel
Tijdens de voorstelling bespeelt Kaoru een fortepiano, de voorganger van de moderne piano. Haar Stein-vleugel is een Duits model uit de 18e eeuw. Deze vleugel is met vijf octaven een stuk kleiner dan de moderne piano van zeven en een half octaaf. In plaats van voetpedalen heeft deze vleugel twee kniepedalen, die tijdens de voorstelling worden gedemonstreerd. 'Uit de brieven van Mozart weten we dat hij op jeugdige leeftijd de Stein-vleugel leerde kennen en sindsdien verliefd was op de fortepiano. De liefde breng ik graag over aan zoveel mogelijk mensen die hiervoor openstaan.' Meer informatie over de tournee staat op de website Kaoruplaysfortepiano.com  

Over Kaoru Iwamura
Kaoru Iwamura is pianiste met een passie voor de fortepiano. Ze studeerde aan de Musashino Academy of Music in Tokio en specialiseerde zich in de fortepiano aan conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Tevens heeft zij als Erasmus uitwisselingsstudent op het Mozarteum in Salzburg gestudeerd. Behalve de liefde voor fortepiano, heeft ze liefde voor verhalen. Naast soloconcerten en concerten met ensembles, speelt ze de familievoorstelling Kaoru's MagiPodium waarin ze jonge en oude bezoekers meeneemt op een reis door de tijd aan de hand van een magische brief van Mozart. 

Kaoru's MagiPodium is een concert voor kinderen van 6 tot 99 jaar met de achtergrondverhalen over de muziek en de fortepiano.

 Er staat een koffer op het podium. Kaoru neemt ons mee op een reis door de tijd met vrolijke dansstukken. Beleef de klanken van de historische piano in een intieme setting. Een interactieve middag voor jong en oud.

Muziek van Mozart, Haydn en Beethoven. Met o.a. 'Fantasia' (circus), Adagio sostenuto uit 'Moonlight Sonata', menuetten en variaties op 'Olifantje in het bos'.

Fortepiano is de term voor allerlei soorten historische piano's. In tegenstelling tot de klavecimbel is de fortepiano de eerste piano met hamers, zodat er "forte" en "piano" (hard en zacht) gespeeld kan worden.

Tijdens deze pianoreis door de tijd speelt Kaoru op haar Stein- vleugel, een Duits model uit de 18e eeuw, ook wel een Mozart- vleugel genoemd. Deze vleugel heeft 5 octaven en heeft minder volume dan de moderne piano met 7 en een half octaaf. En in plaats van voetpedalen heeft deze vleugel twee kniepedalen.

12 juni Theater Het Postkantoor Bovenkarspel 20:00u
Jubileumvoorstelling Spiegel im Spiegel i.h.k.v. 10 jaar Het Postkantoor Kaarten €5,-

https://www.hetpostkantoor.info/event/jubileum-festival-spiegel-im-spiegel
https://www.hetpostkantoor.info/ De makers: Rogier Bosman
https://www.slapstick.nl/about-slapstick/de-bandleden/rogier-bosman/ Nanska van de Laar http://www.dansonderneming.nl/dansers/ Marleen Wester https://dudokquartet.com/about/?lang=nl
Yvo Verschoor https://yvoverschoor.nl/huis_midwoud.html

18 juni Huis Midwoud Filmconcert Stille Schepen 20:00u
Reserveren via info@yvoverschoor.nl Toegang €20,- / student of >21jaar €10,-

Zeil tijdens dit filmconcert mee terug in de tijd bij historische beelden uit de wereld van de zeil- en stoomvaart, door de wereld van de stomme film. Vaar mee door het Amsterdam van 1898, maak kennis met het harde vissersleven op Marken en Volendam in 1920. Zak per stoomschip de Rijn af in 1922, door de bedrijvige Rotterdamse haven tot aan Hoek van Holland en stap aan boord van de enorme viermastbark Pamir in 1930, beklim haar 40 meter hoge masten en hou je stevig vast als we spectaculaire stormen en tyfonen trotseren! Buster keaton laat ten slotte de lachwekkende kant van het varen zien met hilarische toestanden en duizelingwekkende stunts in The Boat, College en aan boord van The Love Nest.stormPamir
Pamir in storm bij Kaap Hoorn26 juni Huis Midwoud 15:00u
Ed de Boer, Sebastian Brouwer, Martijn Sanders Toegang €25,- / studenten en ≤21 jaar €12,50

Zondagmiddag 26 juni, vanaf 15.00 u., geven tenor Sebastian Brouwer, bariton Martijn Sanders en Ed de Boer, piano, een liederenconcert. Op het programma staan composities van Eduard de Boer en Sebastian Brouwer. Een aantal liederen gaan, al dan niet direct, over de huidige tijd, zoals het lied 'Einsamkeit' over de dood van Ed's schoonvader, opgesloten tijdens de lockdown van 2020, het lied 'Vreeburg' van Sebastian, en de liederen uit Ed's opera 'De Methode van Doctor Peck en Professor Veeren'. Maar er zijn ook andere liederen bij, zoals de cyclus 'Die geschlossene Tür', op postume gedichten van Ed's in 2013 overleden schoonmoeder, die dan in première gaat.

Het volledige programma, inclusief de liedteksten, kan hier worden bekeken: https://www.eduarddeboer.org/programma-concert-26-juni/.
En hier is een programmaoverzicht plus YouTube links naar de diverse liederen: https://www.eduarddeboer.org/programma-concert-26-juni-met-yt-links/.

In verband met het beschikbare aantal plaatsen wordt geadviseerd van te voren een plaats te reserveren, door een mail te sturen naar info@yvoverschoor.nl.

2 juli Huis Midwoud 20:00u
Wegdroomconcert Marlies du Mosch; piano
Reserveren via mail: info@yvoverschoor.nl of app: 0620972933


Marlies du Mosch is in de klassieke wereld geen onbekende. Haar werk is onder andere uitgevoerd door het Metropole Orkest in een uitverkochte grote zaal Paradiso, bij het afscheid van dichter des vaderlands Ramsey Nasr. De gedichten van Ramsey Nasr waren door Du Mosch op muziek gezet en zijn onder andere uitgevoerd door solisten Viggo Waas en Ricky Koole. Daarnaast heeft ze voor André Heuvelman, voormalig solo-trompettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het album Enchantement geschreven. Tevens voerde Het Nederlands Blazersensemble haar muziek uit in Concertgebouw Amsterdam.

Marlies du Mosch was er klaar voor om in 2020 haar nieuwe album Tale of a City uit te brengen, met als hoofdthema de stilte van de stad. Een toepasselijker thema voor haar muziek was er niet. In 2019 nam ze dit album op in de Wisseloord Studio's met producer Gijs van Klooster, verantwoordelijk voor de eerste drie platen van Joep Beving.

Corona gooide roet in het eten, dus de release werd uitgesteld. Om nieuwsgierige oren toch alvast iets te laten horen, bracht ze van april tot en met december elke maand een nieuw liedje uit. Haar muziek werd al snel opgepikt door Spotify en Apple Music en verscheen in diverse, bekende playlists.

Met bijna een miljoen streams binnen een jaar tijd, valt vooral op dat jongeren via haar klassieke muziek herontdekken. De playlists waar Du Mosch instaat doen het namelijk vooral goed onder studerende en werkende jongeren.

Haar muziek kenmerkt zich door het filmische karakter. Het is muziek die de luisteraar zijn eigen verhaal laat vormen en tot stilstand brengt. 'Tot stilstand komen en beseffen dat de wereld om je heen door raast, dat probeer ik te vangen in muziek. Composities die je laten ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven'.

Reacties na het verschijnen van de cd van Marlies: 'Bloedmooi stuk', 'de zon in huis', 'dit mag uren zo doorgaan', 'heb een traantje weggepinkt', 'ik draai hem grijs' en 'deze muziek maakt stil van binnen'.

1 oktober Huis Midwoud 20:00u
De Toverlantaarn: Een blik op de literatuur van de 19e eeuw.

Suzanne Voets en Simon Mulder nemen u tijdens de Boekenweek mee in de diligence naar de literatuur van de 19e eeuw. Zij leiden u aan de hand van hun eigen boeken en van hun favoriete gedichten en verhalen uit die periode langs het veranderende landschap van Nederland, technologische vooruitgang, de discussie over wat de Nederlander definieert, het verdwijnen van godsdienstigheid en de zoektocht naar nieuwe zingeving, de generatiestrijd en de vraag of maatschappelijk engagement thuishoort in de kunst.
Dat alles met de mild-ironische blik van Nicolaas Beets, de schrijver van de Camera Obscura, die voor Suzanne Voets de inspiratie was voor haar debuut De Toverlantaarn.
Suzanne projecteert het beeld van de eerste helft van de 19e eeuw, met o.a. bulderverzen van J.F. Helmers, hatemail aan Willem Bilderdijk en spotternij van Beets.
Simon Mulder, die eerder een festival organiseerde over de dichter van de generatie 1880, voert de glasstrook van de tweede helft van de eeuw in onze toverlantaarn, en belicht o.a. de tragisch jonggestorven Jacques Perk, de hilarische afrekening van Willem Kloos en Albert Verwey met de vorige generatie, en de zinnelijke liefdesgedichten van Herman Gorter.
Suzanne Voets studeert Nederlands in Nijmegen, won de profielwerkstukprijs Nederlands 2020, het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2021, schreef de op Beets' Camera Obscura geïnspireerde verhalenbundel De Toverlantaarn en werd daarmee de jongste debutant ooit bij De Arbeiderspers.
Simon Mulder is docent klassieke talen, dichter, voordrachtskunstenaar, bloemlezer bij Uitgeverij HetMoet, redacteur bij literaire tijdschriften Arabesken en Armada en artistiek leider van collectief Het Feest der Poëzie, waarmee hij literair-muzikale voorstellingen organiseert.
Tijdens de pauze en na afloop van de lezing kunt u de behandelde boeken ter plekke kopen.
Binnenkort in Huis Midwoud

Échte Romantiek Zomer Special
Toegang €20,-/tot 21 jaar €10,- Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app naar 06 20 97 29 33Kom alleen of samen met je geliefde(n) in Huis Midwoud lekker wegzwijmelen bij romantische taferelen uit het begin van de 20ste eeuw. Verliefdheid, verleiding, afwijzing en aanbidding in de stille film, begeleid door meeslepende composities van de meesters der romantiek. Melodramatische, ontroerende en tragikomische hoogtepunten, prachtig verfilmd en live geïnterpreteerd door filmconcertpianist Yvo Verschoor met romantische improvisaties, afgewisseld met unieke muziekrollen.
Samenstelling & presentatie: Yvo VerschoorRob van Bavel, Frans van Geest en Vincent Koning in aktie
in Huis Midwoud op 19 september. Het was prachtig! :)

19 februari Huis Midwoud 20:00u
(ook te zien op 10 april 16:00u / 4 mei 21:00u)
VERZWEGEN EN VERGETEN, getuigenissen van een concertvleugel.
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33

Het verhaal van Yvo's lange en spannende zoektocht naar de  geschiedenis van zijn vleugel; een aangrijpend verhaal dat verteld moet blijven worden.
Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en Dorothée Kaiser (Nationaal Comité 4 en 5 mei.)
Regie: Maarten Mourik.
Onderzoek: Rosemarie Pumb
Vertaling: Ursula Wagner/Claudia Brockmuller
Tekst en muziek: Yvo Verschoor

Vleugel in verlaten Feestzaal
De foto van Atomhirsch op flickr.com waar het allemaal mee begon; vergeten concertvleugel in een verlaten feestzaal ergens in Duitsland.

Lecturefilmconcert door Yvo Verschoor met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Yvo vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan: de toevallige vondst van nog een Blüthner, verweesd achtergebleven in een verlaten ziekenhuis. Een jarenlange zoektocht naar haar verleden leidt tot aangrijpende ontdekkingen. Zij was getuige van het afschuwelijke lot van vele duizenden patiënten en gehandicapten. Allemaal werden ze het slachtoffer van de geraffineerde moordmachine van het nazi regime. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom werd er na de oorlog decennia lang in de DDR niet over gesproken?

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, 'raszuiverheid' en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt. Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Berlin Buch 1908
III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch (foto 1908)

Daaronder een groot aantal mensen uit het III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch, destijds het grootste en modernste psychiatrische ziekenhuiscomplex van Europa.

Daar, in het eerste van 32 grote gebouwen, stond de concertvleugel, door Yvo nu Frau Buch genoemd, tussen 1926 en 2011 in de grote Festsaal. Wie speelde er op haar en wat heeft ze daar 'gezien'?
Yvo Verschoor maakte er onder regie van Maarten Mourik een voorstelling over waarin de vleugel haar stem laat horen.

terug naar de concertagenda ^24 maart Huis Midwoud
Opnamen voor MuseumTV
(https://museumtv.nl/) Deze dag worden er korte documentaires opgenomen over het huis, de collectie piano’s en over de mooie concerten die hier plaatsvinden. Voor één van die onderdelen hebben we publiek nodig, dus als je het leuk vind om eens achter de schermen te kijken en om onderdeel te zijn van de landelijke promotie van Huis Midwoud, dan ben je vanaf 13:00u van harte welkom. Toegang is gratis, maar meld je dan wel even aan via info@yvoverschoor.nl


02 april Huis Midwoud 20:00u
Toegang €25,-/ tot 21 jaar en studenten €12,50
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33
Jazzconcert Lex Jasper Trio

Met het Lex Jasper trio in huis Midwoud belooft het een super Swingende avond te worden! Lex behoort nog steeds tot de top arrangeurs van de wereld en is de afgelopen 5 jaar met een imponerende come back bezig als jazz pianist. Nadat hij 35 jaar met de absolute wereld top heeft gewerkt werkt hij momenteel weer met Nederlandse musici.

Lex heeft de laatste paar jaar verscheidene cd's opgenomen waarvan de laatste twee ("Notes of the Netherlands" en "Lexposure") met zijn drumloze trio met Frans van Geest op bas en Vincent Koning op gitaar. Deze cd's zijn ontzettend goed ontvangen en dat kunt u lezen in de reacties van niemand minder dan drummer Jeff Hamilton (drummer van oa Ray Brown, Monty Alexander en Dianna Krall) en absolute top bassist en arrangeur John Clayton (bassist van oa Monty alexander, Dianna Krall, Clayton/Hamilton Jazz orchestra)

John Clayton: 'I think most of us are discovering who this Lex Jasper monster really is. I thought I had an idea when I recorded with him in 1981, but I really didn't. Lex, that hard-swinging jazz piano player, evolved into a musician whose artistry recognized no boundaries. He became a superb arranger, often writing for the Metropole Orchestra, among others. Need a top notch vocal accompanist? No problem. Call Lex. And now, a gift from Lex and his fantastic co-artists is presented to us. Special mention needs to be made of the groove, the sound, the blend, the hook-up of this trio. It's as lovely and swinging as you can ask for. Great bass playing by Frans van Geest! What a beautiful bass sound and relentless drive! Guitarist, Vincent Koning, is a major part of that intensity as well. His sound also blends perfectly with the bass and piano. This album is gourmet ear food. For someone like me, who hasn't heard from our Dutch hero for so long: Lex Is Back! It's time to celebrate. Jeff Hamilton: Whether this trio plays a medium tempo swing, gentle bossa nova or peaceful ballads, you get the feeling that they "own" every groove they play.
Sit back, relax and experience this trio's offering to us.'

14 april Huis Midwoud 20:00u
Huis Midwoud Open Podium / Cultuursalon

Huis Midwoud biedt iedere eerste donderdagavond van de maand open podium voor iedereen die iets met anderen wil delen op het gebied van Kunst en Cultuur. 
Laat je inspereren of inspireer anderen. 
Wil je muziek of bijvoorbeeld een gedicht of verhaal laten horen, of een schilderij of kunstwerk laten zien, dan ben je van harte welkom! 
Meld je dan wel even aan via info@yvoverschoor.nl
Wil je alleen komen luisteren en kijken wat anderen doen, dan kan dat natuurlijk ook.
Toegang €7,50 incl welkomstdrankje 
7 mei Huis Midwoud 20:00u
Toegang € 25,-/tot 21 jaar €12,50
Door de Nacht klinkt een liedEen voorstelling over drie zangeressen tijdens de Tweede Wereldoorlog.   Een joodse jonge vrouw vlucht naar Londen en wordt de trooststem van Radio Oranje. Een beginnend chansonnière meldt zich noodgedwongen aan bij de Kultuurkamer. Een joodse violiste en zangeres zingt om te overleven in het cabaret van kamp Westerbork.   Jetty Paerl, Conny Stuart en Jetty Cantor. Drie vrouwen die op heel verschillende wijze al zingend de oorlog weten door te komen.   In tijd van oorlog blijkt entertainment van levensbelang te zijn.   Jetta Starreveld, Monique de Adelhart Toorop en Mirjam van Dam brengen al zingend hun verhalen tot leven.   Ed Boekee begeleidt op piano.
Donderdag 12 mei Huis Midwoud 20:00u
Huis Midwoud biedt op deze avond een open podium voor iedereen die iets met anderen wil delen op het gebied van Kunst en Cultuur. Laat je inspireren of inspireer anderen. Wil je muziek of bijvoorbeeld een gedicht of verhaal laten horen, een schilderij of kunstwerk laten zien, dan ben je van harte welkom! Meld je dan wel even aan via info@yvoverschoor.nl Wil je alleen komen luisteren en kijken wat anderen doen, dan kan dat natuurlijk ook.
Toegang €7,50 inclusief een welkomstdrankje.

14 mei Huis Midwoud 20:00u Toegang €25,-/studenten en >21jaar €12,50
Frederic Voorn en Jens Vraa.
Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar. Wil je zeker zijn van een plekje, reserveer dan via mail: info@yvoverschoor.nl
Na hun succesvolle project Romantics & Eclectics in 2019, met concerten in Nederland en Denemarken, zetten klarinettist Jens Vraa en pianist Frederic Voorn hun samenwerking weer voort met een nieuw programma. Behalve muziek van Ernest Chausson, Gerald Finzi, Arthur Bliss en Philippe Gaubert spelen ze ook eigen werken, speciaal voor dit project geschreven: Panorama van Jens Vraa en Alice comes to Town van Frederic Voorn. Dit laatste werk maakt zelfs een uitstapje naar de klezmer. In 2022 en '23 geven Vraa en Voorn weer diverse concerten in Denemarken en Nederland, en op zaterdagavond 14 mei zijn ze te horen in Huis Midwoud.Biografie Jens Vraa,
geboren in 1968, is een Deense klarinettist en componist. Na beëindiging van zijn studie aan de Academie van Aarhus, Denemarken, ging hij werken als freelance klarinettist. Hij heeft gespeeld in diverse orkesten en voerde zowel symfonische muziek als opera's uit. Maar als uitvoerend musicus is hij vooral gericht op kamermuziek en maakt deel uit van diverse ensembles, zoals Trio Toccante, Duo Devienne en Trio in vivo. Met deze ensembles heeft hij talloze concerten gegeven en behalve als klarinetspeler heeft hij ook verschillende werken hiervoor geschreven en muziek gearrangeerd. Als componist is Jens Vraa autodidact en zijn voornaamste interesse gaat uit naar vocale en kamermuziek. Hij heeft muziek gecomponeerd voor verschillende ensembles, zoals Kaleidoskop (Kopenhagen), Trio Eléonore (Genève) en het Stockholm Saxofoon Kwartet. Verder schreef hij een liederencyclus voor de Deense tenor Christian Damsgaard en enkele pianowerken, opgedragen aan de Israëlische pianist Michael Tsalka. Zij werk is in vele Europese landen en ook in Amerika en Azië uitgevoerd. Jens Vraa is een toegewijde leraar en heeft in Kopenhagen zijn eigen muziekschool, waar hij les geeft in klarinet en kamermuziek.

Biografie Frederic Voorn
werd in 1962 geboren in Uithoorn en is op vele muzikale gebieden actief. Hij is concertpianist, componist en dirigeert drie koren. Hij heeft twaalf jaar lang het Radio 4 programma Pianistenuur gemaakt, geeft lezingen en schrijft artikelen voor diverse muziekbladen. Als pianist heeft Frederic Voorn concerten gegeven op vier continenten. Hij studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht en later nog in Londen en in Moskou. Hij gaf concerten in vooraanstaande zalen als de Tonhalle in Zürich en Het Concertgebouw in Amsterdam. Hij speelde op verschillende internationale muziekfestivals en wordt regelmaat gevraagd als jurylid bij concoursen. Hij was in binnen- en buitenland solist bij diverse orkesten en heeft 6 CD's gemaakt. Als componist heeft Frederic Voorn muziek voor diverse bezettingen geschreven. Zijn Strijkkwartet werd in 2008 voor het eerst uitgevoerd in Amerika en in 2017 speelde hij in Vancouver de wereldpremière van zijn Pianoconcert, samen met het West Coast Symphony Orchestra onder leiding van Bujar Llapaj. Voor het Amsterdamse kamerkoor Babylon componeerde hij verschillende liederen en in 2016 en 2020 verschenen twee CD's, gewijd aan zijn eigen pianowerken.

19 maart Huis Midwoud 20:00u

Filmconcert LENTE MOMENTEN

Starewicz Lente


Programma samengesteld en gepresenteerd door Yvo Verschoor met stille films vol ontluikende bloemen en lammetjes in de wei. Met werk van o.a. Starewicz en fragmenten uit Vesnoi

13 maart Huis Midwoud 15:00u Trio Rob Agerbeek
Toegang €25,-/ tot 21 jaar en studenten €12,50
Rob Agerbeek: piano Erik Albjerg:bas Tjeerd Klapwijk: drums


Dat deze jazzpianist  naar Huis Midwoud komt is voor mij persoonlijk heel bijzonder, omdat hij een goede vriend van mijn vader was en ik hem al mijn hele leven ken. Heel lang geleden op m'n veertiende had ik Boogie-Woogie les van hem, terwijl hij toen vooral Bebop speelde met grootheden als o.a. Art Blakey, Ben Webster, Hank Mobley, Dexter Gordon, George Coleman, Johnny Griffin, Gene Ammons en vele anderen. Hij speelde door heel Europa, op North Sea Jazz Festival en was jarenlang vaste pianist bij The Dutch Swing College Band. Op zondag 13 maart geeft Rob Agerbeek, met zijn trio met Erik Alberg en Tjeerd Klapwijk een concert in Huis Midwoud.
Plaatsen reserveren kan via info@yvoverschoor.nl

Dit trio met pianist Rob Agerbeek, bassist Erik Albjerg en drummer Tjeerd Klapwijk is ontstaan in de loop van 2018. Zij speelden voor het eerst samen op een Indonesisch familiefeestje en het klikte muzikaal meteen! Hierna besloten Rob, Erik en Tjeerd om samen verder te gaan. Het repertoire van het trio is stilistisch veelomvattend en daarom komen er naast swingende jazz standards ook funky-jazz, latin grooves en rock&roll voorbij. Het trio heeft april 2021 een CD opgenomen bij Timeless Records.
Rob Agerbeek (Indonesië 1937), piano Rob Agerbeek arriveert in 1954 in Nederland en begint met pianospelen. Rob ’s moeder was pianolerares maar hij leerde vooral zichzelf het meeste aan door naar platen te luisteren van Albert Ammons, Pete Johnson en Meade Lux Lewis. In de eerste jaren speelt hij hoofdzakelijk boogiewoogie maar breidt dit later uit naar veel andere stijlen zoals dixieland, swing, bebop, hardbop en hippere jazz. Rob begeleidde meer dan honderd jazzmusici waaronder de Amerikaanse toppers Ben Webster, Hank Mobley, Dexter Gordon en Johnny Griffin. Hij speelde op veel internationale jazzfestivals zoals Jazzfestival Berlijn, Hammerveld Jazz Festival, Jazzfestival Parijs, Koningsberg Jazz Festival en het North Sea Jazzfestival. Ook speelde hij maar liefst 6 keer met ‘Art Blakey & the Jazzmessengers’! Hij wordt geroemd om zijn veelzijdigheid en smaakvolle spel en swingt op bijna 82-jarige leeftijd nog steeds de pan uit!
Erik Albjerg (Denemarken 1972), contrabas Erik Albjerg , van origine trompettist, kwam naar Nederland om trompet te studeren bij Ack van Rooijen aan het Koninklijk Conservatorium maar stapte over naar de contrabas en behaalde zijn contrabas jazzdiploma bij Hein van der Geyn en Frans van der Hoeven naast een masters diploma theorie der muziek. Door zijn enorme gehoor voor harmonie en ritme onderwijst hij al vanaf 1998 diverse theorievakken voor meerdere afdelingen binnen het conservatorium en arrangeerde o.a. voor het beroemde Metropole Orkest. Als bassist onderscheidt hij zich door zijn mooie notenkeuze en speelde hij als bassist met Doug Raney, Rembrandt Frerichs, Toon Roos, Axel Hagen, Margreet Groenendijk, Thijs van Otterloo, René ten Cate, Simon Rigter, Niels Tausk, Marco Kegel, Marlene Verplanck (USA), Andrea van Otterloo en vele anderen.
Tjeerd Klapwijk (Den Haag 1963), drums Tjeerd werd al op 16-jarige leeftijd aangenomen op de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij begon met de studie klassiek slagwerk maar werd al spoedig spontaan de jazzafdeling binnengetrokken door medestudenten waaronder Alex Milo, Udo van Boven en Niels Tausk. Naast bijvak compositie en hoofdvak muziekregistratie studeerde hij uiteindelijk af met een ‘uitvoerend musicus’ diploma jazzdrums. Tjeerd volgde na zijn conservatoriumstudie ook lessen bij de uit New York afkomstige jazzdrummer ‘Jim Chapin’. Tjeerd bleef in zijn drum-carrière veel verschillende stijlen van muziek beoefenen waaronder theater-, film-, en rockmuziek en leidt al 15 jaar zijn eigen drumschool. Tjeerd deelde het jazzpodium met o.a. Ruud Brink, Frans Elsen, Nicola Stilo, Tony Overwater, René ten Cate, Simon Rigter, Bob Rigter, Juraj Stanik, Fred Leeflang en Pat Metheney! Sinds 2015 is hij ook voorzitter van Podium Jong Professionals Jazz Voorschoten.


6 maart Huis Midwoud Verjaardagsconcert Besloten voorstelling

5 maart Huis Midwoud 20:00u
Kleinkunstduo Ransijn & VetIn 2018 toerden Twan Vet en Luuk Ransijn met hun eerste programma langs theaters door het land. Ze kenden elkaar nog maar net, toen de eerste zaaltjes geboekt werden - 'een leuk project, voor een paar keer', dat zeiden ze tegen elkaar. De jaren daarna waren ze regelmatig samen te zien op verschillende podia en festivals en groeiden ze uit tot een hecht, vast duo, veel meer dan een eenmalig project. Vorig jaar werd Twan verkozen tot Stadsdichter van Amersfoort, en won Luuk de publieksprijs van het Griffioen de Stoep Cabaret Festival. Nu is het kleinkunstduo ‘Ransijn & Vet’ terug met een avond vol muziek! Om te vieren dat het weer mag! Met nieuwe liedjes, een grote dosis energie en het vertrouwde geluid van tweestemmige zang, gitaar en piano.

Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: stuur een mailtje naar info@yvoverschoor.nl

3 maart Huis Midwoud 20:00u AFGELAST WEGENS CORONA
Huis Midwoud Open Podium / Cultuursalon
Huis Midwoud biedt iedere eerste donderdagavond van de maand open podium voor iedereen die iets met anderen wil delen op het gebied van Kunst en Cultuur. 
Laat je inspereren of inspireer anderen. 
Wil je muziek of bijvoorbeeld een gedicht of verhaal laten horen, of een schilderij of kunstwerk laten zien, dan ben je van harte welkom! 
Meld je dan wel even aan via info@yvoverschoor.nl
Wil je alleen komen luisteren en kijken wat anderen doen, dan kan dat natuurlijk ook.
Toegang €7,50 incl welkomstdrankje 

26 februari Huis Midwoud Verjaardagsconcert Besloten voorstelling

Op zondag 13 februari 2022 om 15:00 uur is er een speciale vertoning van de muziekfilm “Life is a Dream” in Huis Midwoud. Het programma omvat de film met een live optreden van fortepianist Kaoru Iwamura die de pianomuziek ten gehore brengt. Regisseur Daan Vree vertelt over de totstandkoming van de film en je kan vragen stellen aan de 8-jarige hoofdrolspeelster Yuna. De voorstelling en de film zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.
 
De film is doordrenkt met muziek. Twee vooraanstaande zangers, de in Hong Kong geboren sopraan Kitty Lai en tenor Edmond Chu, voeren liederen en duetten uit van Haydn en Mendelssohn en de Japanse fortepianist Kaoru Iwamura speelt solostukken op een tafelpiano.

Droomwereld

“Life is a Dream” is gefilmd in de zomer van 2021 op kasteel Loenersloot in Utrecht. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het meisje dat de kijker meeneemt in haar droomwereld. Volgens regisseur Daan Vree is de film gebaseerd op onderzoek naar de geschiedenis van het kasteel, de teksten van de liederen en de verhalen achter de composities: ‘We hebben een verhaallijn gemaakt waar dit allemaal in samenkomt. De muziek gaat over het verlangen van twee geliefden die elkaar hevig missen. Tegelijkertijd is er de rijke fantasie van het jonge meisje dat de twee zangers ziet als een prins en een prinses. Het verlangen naar elkaar en de natuur uit de omgeving sublimeert in de droomwereld van het meisje en wordt tastbaar in de werkelijkheid.’

200 jaar oude Broadwood tafelpiano
In de bonusvideo "The Broadwood Piano at the Loenersloot Castle" vertelt Kaoru Iwamura meer over de 200 jaar oude Engelse Broadwood tafelpiano waarop ze in de film speelt.

13 februari Huis Midwoud 15:00u
Kaoru Iwamura, fortepianiste
Filmvertoning  LIFE IS A DREAM (klassieke videoclip van 30 minuten) Regie: Daan Vree


Aanluitend concert en toelichting met Q&A met de makers en spelers in de film.
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33


30 januari Huis Midwoud 16:00u
(onder voorbehoud coronamaatregelen)
(ook te zien op 19 februari 20:00u/10 april 16:00u/4 mei 21:00u)

Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.

Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33

Het verhaal van Yvo's lange en spannende zoektocht naar de  geschiedenis van zijn vleugel; een aangrijpend verhaal dat verteld moet blijven worden.
Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en Dorothée Kaiser (Nationaal Comité 4 en 5 mei.)
Regie: Maarten Mourik.
Onderzoek: Rosemarie Pumb
Vertaling: Ursula Wagner/Claudia Brockmuller
Tekst en muziek: Yvo Verschoor

Vleugel in verlaten Feestzaal
De foto van Atomhirsch op flickr.com waar het allemaal mee begon; vergeten concertvleugel in een verlaten feestzaal ergens in Duitsland.

Lecturefilmconcert door Yvo Verschoor met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Yvo vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan: de toevallige vondst van nog een Blüthner, verweesd achtergebleven in een verlaten ziekenhuis. Een jarenlange zoektocht naar haar verleden leidt tot aangrijpende ontdekkingen. Zij was getuige van het afschuwelijke lot van vele duizenden patiënten en gehandicapten. Allemaal werden ze het slachtoffer van de geraffineerde moordmachine van het nazi regime. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom werd er na de oorlog decennia lang in de DDR niet over gesproken?

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, 'raszuiverheid' en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt. Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Berlin Buch 1908
III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch (foto 1908)

Daaronder een groot aantal mensen uit het III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch, destijds het grootste en modernste psychiatrische ziekenhuiscomplex van Europa.

Daar, in het eerste van 32 grote gebouwen, stond de concertvleugel, door Yvo nu Frau Buch genoemd, tussen 1926 en 2011 in de grote Festsaal. Wie speelde er op haar en wat heeft ze daar 'gezien'?
Yvo Verschoor maakte er onder regie van Maarten Mourik een voorstelling over waarin de vleugel haar stem laat horen.

terug naar de concertagenda ^

zo 21 november Huis Midwoud 15.00u
Kaarten €30,- / €15,- tot 21 jaar en studenten Reserveren via info@yvoverschoor.nl
Solo Piano Recital door de Nederlands / Bulgaarse meesterpianiste Mariëtta Petkova

Wij zijn super blij en trots dat Marietta hier een recital komt geven!
Lees hier een interview met deze bijzondere pianiste van wereldklasse.


Foto: Stef Nagel voor Nouveau

Programma:
Georg Friedrich Händel - Chaconne
Frederic Chopin - Nocturne & Etude
Franz Liszt - Vallée d'Obermann
pauze
Verrassingen voor Huis Midwoud met werk van:
Serge Rachmaninov
Leo de Klerk
Claude Debussy

Internationale meesterpianiste Marietta Petkova geeft recital in Huis Midwoud

Met Marietta Petkova heeft Huis Midwoud in Midwoud op zondagmiddag 21 november een ware wereldtopper op het podium zitten. De Nederlands-Bulgaarse pianiste, internationaal geroemd om haar concerten en cd’s, speelt een programma dat begint bij Händels Chaconne en uitmondt in de Preludes van Debussy. De aanvang van dit droomrecital voor de ware pianoliefhebber is 15.00 uur.

‘Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova is fenomenaal’, zo omschreef HP/De Tijd de pianiste al eens. En het klassieke muziektijdschrift Luister noemde haar ‘een Toots Thielemans van de vleugel’ die ‘blijft zoeken naar het goud en de pure liefde achter de noten’.  ‘En alleen dat al maakt haar tot een van de grootste pianisten van deze tijd’, voegde het blad toe.

De recitals van Marietta Petkova zijn mede daarom ware gebeurtenissen en de intimiteit van de concertzaal van Huis Midwoud versterkt de beleving alleen maar.

Bovendien is Marietta Petkova altijd een pianist geweest die live het beste tot haar recht komt. Ook de reeks veelgeprezen cd’s die ze met de vorig jaar overleden Tonmeister Leo de Klerk, tevens jarenlang haar levenspartner, opnam zijn alle live-registraties. Over de in het Zwitserse Lausanne opgenomen laatste cd van deze twee-eenheid met alle Preludes van Debussy schreef De Groene: ‘Hier zit een dromerige natuur aan de vleugel, zij het een met dat vurige instinct voor de subtiele ontsporing, het kortstondig excessieve’. Uiteraard staat een aantal Preludes van Debussy op 21 november op het programma.

Marietta Petkova werd geboren in het Roemeense Roese. In de jaren negentig trok ze naar Nederland waar ze vaste grond onder de voeten vond en uitgroeide tot een soliste en kamermusicus pur sang. Ze werkte onder andere samen met Seth Gaaikema en Maarten Koningsberger en geldt als de sterleerling van de Hongaarse pedagoog György Sebők. Zijn gedachtengoed draagt ze geregeld uit tijdens drukbezochte masterclasses. Voor het label Bloomline van haar partner Leo de Klerk nam ze een serie cd’s op die alle gelden als belangwekkende referentieopnamen. De komst van deze meesterpianiste naar Midwoud is een waar unicum.

28 november Huis Midwoud 16.00u
Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33

Het verhaal van een lange en spannende zoektocht naar de  geschiedenis van een vleugel; een aangrijpend verhaal dat verteld moet blijven worden.
Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en Dorothée Kaiser (Nationaal Comité 4 en 5 mei.)
Regie: Maarten Mourik.
Onderzoek: Rosemarie Pumb
Vertaling: Ursula Wagner/Claudia Brockmuller
Tekst en muziek: Yvo Verschoor

Vleugel in verlaten Feestzaal
De foto van Atomhirsch op flickr.com waar het allemaal mee begon; vergeten concertvleugel in een verlaten feestzaal ergens in Duitsland.

Lecturefilmconcert door Yvo Verschoor met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Yvo vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan: de toevallige vondst van nog een Blüthner, verweesd achtergebleven in een verlaten ziekenhuis. Een jarenlange zoektocht naar haar verleden leidt tot aangrijpende ontdekkingen. Zij was getuige van het afschuwelijke lot van vele duizenden patiënten en gehandicapten. Allemaal werden ze het slachtoffer van de geraffineerde moordmachine van het nazi regime. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom werd er na de oorlog decennia lang in de DDR niet over gesproken?

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, 'raszuiverheid' en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt. Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Berlin Buch 1908
III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch (foto 1908)

Daaronder een groot aantal mensen uit het III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch, destijds het grootste en modernste psychiatrische ziekenhuiscomplex van Europa.

Daar, in het eerste van 32 grote gebouwen, stond de concertvleugel, door Yvo nu Frau Buch genoemd, tussen 1926 en 2011 in de grote Festsaal. Wie speelde er op haar en wat heeft ze daar 'gezien'?
Yvo Verschoor maakte er onder regie van Maarten Mourik een voorstelling over waarin de vleugel haar stem laat horen.

terug naar de concertagenda ^

13 november Huis Midwoud 20.00u
Van en over Louis Couperus met Simon Mulder, Daan v/d Velde en Marijke Brekelmans
Reserveer kaarten 

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus, zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman ´De berg van licht´, en de vertederende korte verhalen ‘Het spoorwegongeluk’ en ‘Het verbeelde leven’. Daarnaast vertelt hij enkele anekdotes over de grote schrijver die koekjes kocht (maar hoe?), na een optreden niet aan het voor hem georganiseerde erediner kon beginnen, en hoe en waarom hij door een Belgische toerist aangetroffen werd in een parfumerie. Marijke Brekelmans brengt samen met Simon Mulder en pianist Daan van de Velde een fragment uit Eline Vere, omlijst met de prachtige Lohengrin-ouverture van Wagner. Pianist Daan van de Velde en Simon Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium (stuk voor piano en voordracht) op Couperus’ beroemde korte thriller ‘De binocle’.

Kaartverkoop: https://www.ticketkantoor.nl/shop/couperusmidwoud
12 november Huis Midwoud 20:00u
ED SPANJAARD & JEROEN DUPONT
Toegang €30,-/€15,- >21 jaar
Reserveren via info@yvoverschoor.nl


Dirigent / pianist Ed Spanjaard & violist Jeroen Dupont
Vioolsonates van Bach, Hindemith, Ton de Leeuw en Poulenc.

“Ik werd werkelijk betoverd door twee grote artiesten die ons in volstrekte tweeëenheid overspoelden met schoonheid, brille, noblesse en lyriek” schreef pianist Bernd Brackman over een eerder concert van het viool-pianoduo Jeroen Dupont en Ed Spanjaard in De Waalse Kerk.'
Vrijdag 12 november om 20:00 uur brengen deze topmusici in Huis Midwoud hun geheel nieuwe programma ten gehore; de Vioolsonate in c mineur BWV 1017 van Johann Sebastian Bach, het Adagio, Kv. 216 van Wolfgang Amadeus Mozart, korte sonates uit de 20e eeuw van Eugène Ysaÿe (vioolsolo), Paul Hindemith en Ton de Leeuw en de grote, indrukwekkende vioolsonate van Francis Poulenc.
('Hieronder een klein stukje' uit de indrukwekkende biografie van Ed Spanjaard)

Sinds 2001 is Ed Spanjaard met enige regelmaat gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij niet alleen wordt gewaardeerd voor zijn programma's van Franse muziek (Debussy, Dukas, Roussel), maar ook voor het grote symfonische repertoire (Brahms' Tweede en Tsjaikovski’s Vijfde Symfonie). Tot de orkesten die Ed Spanjaard leidde behoren verder het Symfonieorkest van Dallas, het Deens Nationaal Symfonieorkest, Ensemble InterContemporain (Parijs), Ensemble Modern (Frankfurt), Klangforum Wien en in München zowel de Symphoniker als de Philharmoniker.

Ed Spanjaard werd gevraagd om als dirigent en pianist op te treden bij het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2002.

Hij dirigeerde meerdere malen het Residentie Orkest, in onder meer een gedenkwaardige productie van Verdi's Aida en opnames in de gerenommeerde serie 'Vierhonderd jaar Nederlandse muziek'.

In 2016 debuteerde hij bij het Scottish Chamber Orchestra met Brahms' Deutsches Requiem en bij de Aalto Opera in Essen; daar dirigeerde hij Wagners Fliegende Holländer en Puccini's Turandot.

Tijdens zijn recente chefdirigentschap van het Orkest van het Oosten presenteerde Ed Spanjaard naast veel nieuw repertoire grote orkestwerken als Tsjaikovski’s Pathétique en de Symfonie van César Franck. De uitvoeringen met zijn orkest van deze twee werken kregen ook in het Amsterdamse Concertgebouw veel bijval.

Tot de hoogtepunten in het seizoen 20/21 behoorden optredens in de NTR ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw met het Groot Omroepkoor (met Frans repertoire), een uitvoering van Vaughan Williams' 8e Sypfonie met de philharmonie zuidnederland, de productie 'The Garden' met ASKO Schönberg en een optreden met het Residentie Orkest in de Doelen in Rotterdam ('Walls of the Universe').

Onlangs was Ed Spanjaard te zien in twee grote muziekdocumentaires: ‘Inner Silence’ van Frank Scheffer tijdens het Holland Festival, over de samenwerking met traditionele Chinese musici, en ‘Weggewist’ van Harro Henkemans, over leven en werk van componist-pianist Hans Henkemans. Deze film beleefde zijn première tijdens het Nederlands Filmfestival in september 2021.

Tijdens de 2021 editie van November Music dirigeert Ed Spanjaard opnieuw de philharmonie zuidnederland in o.a. het jaarlijkse Bosch Requiem, dat dit jaar is gecomponeerd door Hawar Tawfiq met als titel ‘Requiem des Fleurs et des Nuages’ (4 November 2021 in Muziekgebouw aan 't IJ and 5 November 2021 in het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch).


Jeroen Dupont kreeg vioolonderricht bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers en studeerde voorts bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2008 behaalde hij met zijn diploma met onderscheiding voor zijn vertolking van de derde vioolsonate “dans le caractère populaire roumaine” van George Enescu. Aan de Accademia Chigiana in Siena volgde hij een masterclass bij de Italiaanse virtuoos Giuliano Carmignola.

In 2007 werd hij eerste prijswinnaar bij het Nationaal Vioolconcours “Oskar Back”, in de finale van dit concours bracht hij het Vioolconcert nr. 5 van W.A. Mozart en Tzigane van Maurice Ravel ten gehore in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Dupont soleerde bij diverse orkesten in Nederland, waaronder het Concertgebouw Kamerorkest met het Rondo van A-groot van Schubert en Adagio en Rondo van Mozart.
In 2011 voerde hij Tzigane van Ravel en Poème van Chausson uit met het Limburg Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard. In september 2016 vertolkte hij Extase van Eugène Ysaÿe voor een nieuwe choreografie van Toer van Schayk bij het Nationaal Ballet. In maart 2019 gaf hij een recital met pianiste Dina Ivanova (laureaat bij het internationale Franz Liszt-pianoconours 2017) in de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, het duo voerde oa de Sonate nr. 2 van Béla Bártòk alsmede een voor deze gelegenheid gecomponeerd werk van Dupont ‘Labyrinth en Tarantella Palermitana’. Als componist schreef Dupont o.m. vioolduoʼs en een divertimento voor strijkorkest.

Jeroen Dupont speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.Francis Poulenc

7 november Huis Midwoud 16.00u Zang & Piano
Toegang €20,- (tot 21 jaar/ studenten €10,-)
Reserveren via mail: info@yvoverschoor.nl


Ode aan Clara Schumann-Wieck

Muzikaal fenomeen Clara Schumann-Wieck was een fameus pianiste en componiste uit de 19e eeuw. Mezzosopraan Ingrid Stijsiger en pianiste en musicologe Annemieke Zuurbier brengen haar prachtige liederen en pianomuziek en lichten de muziek met beelden en tekst toe. Ingrid stijsiger studeerde bij Maja Schermerhorn op het conservatorium in Alkmaar en daarna solozang bij Cora Canne Meijer aan het conservatorium in Amsterdam. Ze volgde verschillende cursussen bij oa. Elly Ameling, Kurt Equiluz, Harry Peters en Charlotte Margiono. 

Ze heeft jarenlang als vaste soliste gewerkt bij Xynix ( nu Holland Opera) en bij SKON in kinderopera’s. Bij het koor van de Nationale Opera heeft ze 23 jaar mogen werken als remplaçant in het koor en heeft daar ontzettend veel ervaring opgedaan met wereldberoemde dirigenten en regisseurs. Ook bij het Groot Omroepkoor 17 jaar mooie concerten mogen geven als remplaçant. 

Naast de koren heeft Ingrid als soliste concerten gegeven in binnen en buitenland met opera, oratoria, musical en liederen. Ze heeft een eigen opera gezelschap GO!opera , samen met haar man/dirigent Roy Voogd.

Annemieke Zuurbier studeerde Piano en Kamermuziek bij Herman Uhlhorn, Alexander Warenberg en Eli Goren en volgde liedbegeleiding bij Thom Bollen en pianomasterclasses bij o.m. Jan Wijn, Karl-Heinz Kämmerling en Peter Feuchtwanger. Zij rondde de studie Muziekwetenschap in 1992 af met de specialisatie "Cultuurgeschiedenis van de 20e eeuw" aan de Universiteit van Utrecht. Annemieke is als pianiste vooral actief op kamermuziekgebied, speelde in het Thalassa Pianotrio en Pianokwartet Artemis Ensemble. Ze gaf concerten in binnen en buitenland en werkte onder meer als pianobegeleidster aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en bij het Oskar Back concours. Zij heeft ook een pianolespraktijk in Westfriesland .


4 november Huis Midwoud 20.00u
Open Podium / Cultuursalon  Toegang gratis
Huis Midwoud biedt iedere eerste donderdagavond van de maand open podium voor iedereen die iets met anderen wil delen op het gebied van Kunst en Cultuur.
Laat je inspereren of inspireer anderen.
Wil je muziek of bijvoorbeeld een gedicht of verhaal laten horen, of een schilderij of kunstwerk laten zien, dan ben je van harte welkom! Meld je dan wel even aan via info@yvoverschoor.nl.
Wil je alleen komen luisteren en kijken wat anderen doen, dan kan dat natuurlijk ook.
 
31 oktober Huis Midwoud 20.00u Toegang €20,- (tot 21 jaar/ studenten €10,-) Reserveren verplicht via info@yvoverschoor.nl
Griezeligste Griezels Halloween SpecialFilmconcert door Yvo Verschoor vol ouderwetse spanning en sensatie, ook in de muziek. Een avond vol hele beroemde en minder bekende uiterst enge wezens en monsters, die allemaal geboren zijn in d betoverde huisjes en de eerste echte vampier Nosferatu tot aan de beangstigend herkenbare scenes uit Downhill van Alfred Hitchcock. Het wordt gruwelijk eng en mooi! Kom ook en griezel mee! Verkleed komen is toegestaan.
terug naar de concertagenda
30 oktober Huis Midwoud 19.00-20.00-21.00-22.00u
CINEMAGIE in de GOUDEN NACHT van Medemblik

Huis Midwoud presenteert tijdens de Gouden Nacht 2021 de voorstelling CINEMAGIE, over projectie en het ontstaan van film. Van schaduwspel en toverlantaarn via fotografie naar de stille cinema, allemaal begeleid door filmconcertpianist Yvo Verschoor op de vleugels in ons kleine Pianomuseum.

Er is gratis vervoer vanuit Medemblik per legertruck van het Oorlogsmuseum

Toegang is gratis, wel reserveren via www.goudennacht.nl
24 oktober Grote Kerk Edam 14-16u

MUZIEK GEÏNSPIREERD OP BEELD

 

Filmconcert met improvisaties op oude films van Edam, Volendam en Zuiderzee uit 1920/25/29 door Yvo Verschoor en zijn reisvleugel Frau Blüthner.Naast dit korte en unieke filmconcert zijn ook andere musici te horen; Organist Evan Bogerd is verbonden aan de Westerkerk te Amsterdam en zal improviseren op het orgel geïnspireerd op een prachtig gebrandschilderd raam, Jacob D. Edwards is een folky singer songwriter uit Volendam en schreef speciaal songs geïnspireerd op schilderijen uit de Spaander collectie Volendam.
Toegang is gratis, wel aanmelden via:
terug naar de concertagenda ^

9 oktober Huis Midwoud Aanvang 20.00uFilmprogramma i.h.k.v. Regenboog Week West-Friesland
Met o.a. Anders als die Andern (Du 1919), de eerste Duitse speelfilm waarin homoseksualiteit openlijk voorkomt, en een documentaire over het eerste bejaarden & verzorgingshuis voor LGTBI mensen in Berlin uit 2019.
Meer info volgt binnenkort. terug naar de concertagenda ^
7 oktober  Huis Midwoud 20.00u
Cultuur Salon / Open Podium
Toegang gratis
Huis Midwoud biedt iedere eerste donderdagavond van de maand open podium voor iedereen die iets met anderen wil delen op het gebied van Kunst en Cultuur.
Laat je inspereren of inspireer anderen.
Wil je muziek of bijvoorbeeld een gedicht of verhaal laten horen, of een schilderij of kunstwerk laten zien, dan ben je van harte welkom!
3 oktober Huis Midwoud 16.00u
CD Presentatie Savitri door pianist Frederic Voorn


Op 11 juli j.l. was Frederic Voorn in Huis Midwoud te horen tijdens een prachtig soloconcert, waar hij na de pauze een aantal stukken van zijn nieuwe CD Savitri speelde, allemaal  eigen composities. Deze middag is het dan zover; de CD Savitri wordt gepresenteerd en natuurlijk speelt Frederic ook live. Wil je een door hem zelf gesigneerd exemplaar bemachtigen, reserveer dan snel een plekje! :)
Reserveren via info@yvoverschoor.nl
Toegang €20,-/studenten en >21jaar €10,-

terug naar de concertagenda ^
 
2 oktober Huis Midwoud 20.00u
Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33

Het verhaal van een lange en spannende zoektocht naar de  geschiedenis van een vleugel; een aangrijpend verhaal dat verteld moet blijven worden.
Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en Dorothée Kaiser (Nationaal Comité 4 en 5 mei.)
Regie: Maarten Mourik.
Onderzoek: Rosemarie Pumb
Vertaling: Ursula Wagner/Claudia Brockmuller
Tekst en muziek: Yvo Verschoor
1 oktober Huis Midwoud 20.00u Toegang is gratis
Filmprogramma i.h.k.v.
Week tegen de Eenzaamheid 
Der Letzte Mann  (F. W. Murnau, 1924)


In de Week tegen de Eenzaamheid presenteert Huis Midwoud een filmprogramma over dit thema.
Deze avond begeleidt Yvo Verschoor Der Letzte Mann van  Murnau uit 1924. Deze film gaat over een portier van een chique hotel die wegens zijn leeftijd zijn baan verliest en steeds verder geïsoleerd raakt. Murnau vond dat de film een 'happy end' moest hebben, dus gelukkig loopt het goed af.

Aansluitend een documentaire uit 2019 over het eerste bejaarden & verzorgingshuis voor LGTBI mensen in Berlijn, een voorproefje van het programma tijdens de Regenboogweek West-Friesland, die volgende week is.
Hoe is het om oud te worden als je 'anders' bent en alleen achterblijft?

Iedereen is van harte welkom en er is de mogelijkheid om in de pauze en na afloop met elkaar het gesprek aan te gaan.

terug naar de concertagenda ^
26 september Huis Midwoud 16.00u
Jazz trio-concert Hoogland, Ransijn & van Stralen


Elbrich van Stralen (piano), Lars Hoogland (Contrabas) en Kris Ransijn (gitaar), brengen deze middag sfeervolle jazzklassiekers. Deze jonge musici spelen vaak samen en zoeken en vinden elkaar tijdens hun improvisaties.

Toegang€20,-/studenten en tot 21 jaar €10,-
Reserveren via info@yvoverschoor.nl

24 september Huis Midwoud Aanvang 20.00u.
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
INDRA - EEN MUZIKALE MYTHE
van Monique de Adelhart Toorop


INDRA - EEN MUZIKALE MYTHE van Monique de Adelhart Toorop.
Vragen, heeft dat zin? Er is geen einde, geen begin. Er is geen zoeken en geen tijd, geen beweging en geen strijd. INDRA is een muzikale mythe over het Indonesische jongetje Indra, dat door het vinden van een magische kris op zoek gaat naar de vader die hij nooit heeft gekend. Een wereld vol verlangen, levensvragen, mystiek en de vechtkunst pencak silat ten tijde van het Hindoe-Boeddhistische koninkrijk Majapahit in de 15e eeuw na Chr.

Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor de Podiumkunsten.
Musici: Monique de Adelhart Toorop - vertelling, zang, composities
PieterJan Cramer van den Bogaart - piano composities
Dion Nijland - contrabas
Nout IngenHous - drums

19 september Huis Midwoud 16.00u
Toegang €20,- / tot 21 jaar en studenten €10,- 


GKI Trio The Ghost, the King and I.
Reserveren via: info@yvoverschoor.nl


Bassist en mede-oprichter van The Jazzorchestra of The Concertgebouw Frans van Geest, gitarist Vincent Koning en pianist/arrangeur Rob van Bavel brengen een geheel eigen programma op het grensvlak tussen jazz en klassiek.

Deze top musici speelden stuk voor stuk met de grootsten uit de jazz en maakten o.a. maar liefst 5 CD's met het Metropole Orkest. Ze wonnen verschillende prijzen en spelen regelmatig concerten over de hele wereld (Korea, Japan, Rusland, Duitsland en in Het Concertgebouw in Amsterdam). Deze middag zijn ze live te horen in Huis Midwoud.
Festival Film by the Sea Vlissingen
Filmconcert The General, Buster Keaton
 
De Sint Jacobskerk vormt op woensdagavond 15 september het ultieme decor voor deze prachtige filmklassieker uit 1926.

Yvo Verschoor zorgt voor muzikale begeleiding. Verschoor heeft jarenlange ervaring in de muzikale begeleiding van films. Zijn werk is altijd geïmproviseerd (en natuurlijk ook geïnspireerd door de filmbeelden) en hij weet als geen ander de juiste toon te vangen die een pracht van een film nóg mooier maakt.
Amerika ten tijde van de Burgeroorlog. Treinmachinist Johnny heeft heel wat obstakels te overwinnen voordat hij zijn meisje in de armen kan sluiten. Nadat ze hem eerst heeft afgewezen in de veronderstelling dat hij dienst weigert, wordt ze vervolgens tegelijk met Johnny's locomotief The General gekidnapt door spionnen van het Noordelijke leger. Johnny zet de achtervolging in. Bijna een eeuw na dato is moeilijk te begrijpen waarom The General in zijn eigen tijd flopte.

De komiek is hier als de even klunzige als vindingrijke Johnny op z'n best met adembenemend stuntwerk. Curieus: Keaton baseerde zich op historische feiten, maar veranderde het perspectief, zodat het Zuidelijke leger nu de heldenrol krijgt toebedeeld in plaats van het Noordelijke. The General wordt vertoond in de Sint Jacobskerk in Vlissingen en op Yvo's reisvleugel Frau Blüthner begeleid door Yvo Verschoor.


11 september Huis Midwoud 20.00u
Toegang €20,-/ €10,- t/m 21jaar en studenten)
Heliosfero
Ensemble met Bach & Escher

"Nu wou ik je nog wat zeggen over het verband met muziek, en wel in de hoofdzaak die van Bach, d.w.z. de Fuga, of eenvoudiger de canon...Wat is een canon? Een goede definitie ben ik niet bij machte te geven, maar het komt toch hoofdzakelijk neer op een kort motief, als het ware een afgerond geheel, dat zich herhaalt. Die herhaling gebeurt op allerlei manieren: identiek, of in een andere toonaard, of van achteren naar voren, of ondersteboven (als in een spiegel gezien), of 2 maal zo langzaam, en deze omgedraaide motieven klinken tegelijkertijd, maken allerlei mathematische figuren." M.C. Escher in 1940 aan een vriend
Inleiding: Het project Bach & Escher – oneindige variatie is een idee van fluitiste Tami Krausz, opgezet en uitgevoerd door het ensemble Heliosfero onder leiding van artistiek directeur en concertmeester Rebecca Huber.
Uitgevoerd worden delen uit J.S. Bachs’ Das Musikalische Opfer (BWV1079), ten gehore gebracht en toegelicht in samenhang met beelden uit het werk van M.C. Escher.

Heliosfero is een voortzetting en een metamorfose van het ensemble Symphonie Atlantique opgericht in 2012, het resultaat van jarenlang werk en groei als ensemble. De kern van deze evolutie is het verlangen en de ambitie om oude (re) muziek te “verbreden”, geografisch, wereldwijd en sociaal, met een bereik in alle lagen van de bevolking. Heliosfero speelt op authentieke instrumenten. Lees meer over onze missie op onze website. Van onze vele plannen is het kleinschalige project Bach & Escher bij uitstek geschikt om toch doorgang te kunnen vinden, óók wanneer de anderhalve meter afstand-regel en andere coronagerelateerde beperkingen voortduren.

Bach & Escher
Het werk van Bach en Escher, genieën op hun eigen terrein, kent veel raakvlakken. Beiden werken met bepaalde basismotieven, met symmetrie, herhaling, spiegeling en sequenties, waarop zij variëren, soms eenvoudig, soms oneindig complexe vervlechtingen, en voegen daar nieuwe dimensies aan toe. Bach’s gevarieerde canons en fuga’s zijn de meest complexe en inventieve voorbeelden in de geschiedenis van de meerstemmige compositie (polyfonie). Van Escher worden onder andere zijn vlakvullingsmotieven, ‘metamorfoses’ en ‘klimmen en dalen’ getoond en besproken.

Uitvoerenden
Rebecca Huber (viool)
Tami Krausz (fluit)
Rebecca Rosen (cello)
Claudio Ribeiro (clavecimbel)

11 september Huis Midwoud Open Monumentendag
Van 11.00-17.00u doorlopend programma met film en live muziek met als thema de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Huis Midwoud werd gebouwd als raadhuis van de gemeente Midwoud/Oostwoud met eraan vast een dorpsschool met onderwijzers woning. Het pand deed vervolgens onder andere dienst als garage voor de brandspuitwagen van de brandweer, als bank, als kleuterschool en er was een timmerschool gevestigd, de groenvoorziening zat erin en boven was de dorpsbibliotheek.Daarna kwam er een kunstenaar en atelier in en werd het particulier bewoond.
Het pand wordt momenteel bewoond en langzaam gerestaureerd en doet dienst als concertruimte, ontmoetingsplek voor musici en als klein pianomuseum.
Iedereen is van harte welkom. :)

6 augustus Festival Via Musica Lelystad
20:15 – 22:00 Concert: Le sacre & Romeo en Julia
[Kaarten à € 25,00 via bovenstaande link]

Strawinsky by Pleyela, begin jaren '20

programma
In de eerste helft van het programma speelt pianist Daniel van der Hoeven o.a. Romeo en Julia van Prokofiev en La Valse van Ravel.
Na de pauze komt Le sacre du printemps (Igor Strawinsky) met Sjeng Scheijen als verteller, projectie van originele ontwerpen van decors en kostuums. Strawinsky zelf maakte van Le sacre du printemps ook een versie voor pianola. Deze spectaculaire versie, in 1921 door de firma Pleyela (Pleyel Paris) uitgebracht, gaan we gebruiken en hiervoor werken we samen met het Kasper Janse en Yvo Verschoor van het Pianola Museum in Amsterdam, die de muziekrollen zullen uitvoeren.
 
Repetitie met twee vleugels en twee vers gerestaureerde voorzetters, om de 9 Pleyela-rollen te kunnen spelen.

5 augustus  Huis Midwoud 20.00u
Cultuur Salon / Broedplaats
Toegang gratis
Vanaf augustus is Huis Midwoud iedere eerste donderdagavond van de maand open podium voor iedereen die iets met anderen wil delen op het gebied van Kunst en Cultuur.
Laat je inspereren of inspireer anderen.
Wil je muziek of bijvoorbeeld een gedicht of verhaal laten horen, of een schilderij of kunstwerk laten zien, dan ben je van harte welkom!
 

Dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds kon de voorstelling Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel op 26 september alsnog in première gaan. Daar ben ik super blij mee, want het betekent dat die voorstelling en de mini tentoonstelling ondanks corona toch verder uitgewerkt zullen kunnen worden en ook andere concertlezingen rond de thema's uit deze voorstelling, uitsluiting, vooroordelen, racisme en antisemitisme, zullen kunnen doorgaan.
Medio januari zou er in Huis Midwoud een kleine tentoonstelling komen over de Euthanasie-Mörder en T4 in aanloop naar de Nationale Holocaust herdenking.
We plannen deze nu voor het najaar van 2021, natuurlijk alles onder voorbehoud van de corona maatregelen.
De première van Verzwegen en Vergeten op 26 september was uitverkocht en die van 11 oktober en 29 november ook. Ik ben erg blij met alle mooie en positieve reacties! Er blijken veel mensen te zijn die nog nooit van dit onvoorstelbare stukje geschiedenis hadden gehoord.
De voorstelling zal daarom ook de komende tijd iedere maand te zien zijn.
24 juli Huis Midwoud Aanvang 20.00u
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
'VERZWEGEN en VERGETEN, getuigenissen van een concertvleugel' met aansluitend nagesprek.

Het verhaal van een lange en spannende zoektocht naar de  geschiedenis van een vleugel; een aangrijpend verhaal dat verteld moet blijven worden.
Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en Dorothée Kaiser (Nationaal Comité 4 en 5 mei.)
Regie: Maarten Mourik.
Onderzoek: Rosemarie Pumb
Vertaling: Ursula Wagner/Claudia Brockmuller
Tekst en muziek: Yvo Verschoor

Vleugel in verlaten Feestzaal
De foto van Atomhirsch op flickr.com waar het allemaal mee begon; vergeten concertvleugel in een verlaten feestzaal ergens in Duitsland.
Lecturefilmconcert door Yvo Verschoor met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Yvo vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan: de toevallige vondst van nog een Blüthner, verweesd achtergebleven in een verlaten ziekenhuis. Een jarenlange zoektocht naar haar verleden leidt tot aangrijpende ontdekkingen. Zij was getuige van het afschuwelijke lot van vele duizenden patiënten en gehandicapten. Allemaal werden ze het slachtoffer van de geraffineerde moordmachine van het nazi regime. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom werd er na de oorlog decennia lang in de DDR niet over gesproken?

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op ruim 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932-2020) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, 'raszuiverheid' en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt.
Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Berlin Buch 1908
III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch (foto 1908)

Daaronder een groot aantal mensen uit het III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch, destijds het grootste en modernste psychiatrische ziekenhuiscomplex van Europa.

Daar, in het eerste van 32 grote gebouwen, stond de concertvleugel, door Yvo nu Frau Buch genoemd, tussen 1926 en 2011 in de grote Festsaal. Wie speelde er op haar en wat heeft ze daar 'gezien'?
Yvo Verschoor maakte er onder regie van Maarten Mourik een voorstelling over waarin de vleugel haar stem laat horen.

terug naar de concertagenda ^
17 juli Huis Midwoud 20.00u
Mozart, Webern, Ravel en Richard Strauss
Jeroen Dupont & Rik Kuppen
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl
JEROEN DUPONT viool  &  RIK KUPPEN ,Piano

Programma:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Sonate voor piano en viool in C-groot Kv. 296

1. Allegro vivace

2. Andante sostenuto

3. Rondo. Allegro

Anton Webern (1883 – 1945)

Vier stukken voor viool en piano, Op. 7

Maurice Ravel (1878 – 1937)

Sonata Posthume voor viool en piano


» pauze «

Richard Strauss (1864 – 1949)

Sonate voor viool en piano, Op. 18

1. Allegro, ma non troppo

2. Improvisation: Andante cantabile

3. Finale: Andante – Allegro


11 juli Huis Midwoud Aanvang 15.00u Frederic Voorn
Toegang €20,-/ tot 21 jaar en studenten €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33

Pianorecital door pianist Frederic Voorn
Programma:
Ludwig van Beethoven Sonate nr. 6 in F groot op. 10 nr. 2
Jan Vaclav Vorisek Impromptu in A groot op. 7 nr. 4
Frans Schubert Impromptu in Ges groot D 899 nr. 3
Jan Vaclav Vorisek Impromptu in E groot op. 7 nr. 5
Franz Schubert Impromptu in C klein D 899 nr. 1
Pauze
Frederic Voorn Vier stukken uit Savitri
The Splendour of her Native Royalty
The Power Within
Savitri's Lament
The Steps of Time
Suite La forêt perdue - La naissance du jour - La chasse - Petite danse pour un temps perdu - Jeux d'hirondelles - Claire de nuit

4 juli 20u Huis Midwoud Soirée Musicale
Toegang €20,- / tot 18 jaar €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20 97 29 33


Fluitiste Margaret Mathot  en pianiste Annemieke Zuurbier brengen een avond vol inspirerende Franse muziek van Debussy, Ravel, Honneger en Poulenc.
terug naar de concertagenda ^

3 juli Huis Midwoud 20.00u Première  Sta op en Schitter
Zang & Piano Recital
Toegang €20,- / tot 21 jaar €10,-
Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel /app 06 20972933

Tenor Sebastian Brouwer en componist/pianist Eduard de Boer presenteren hun programma Sta op en Schitter, met eigengemaakte liederen.
Dit programma kwam tot stand dankzij het Fonds Podiumkunsten en laat nieuw werk horen, geschreven als reactie op de gebeurtenissen en situatie van de afgelopen anderhalf jaar, met de wereld in de ban van corona.
Kijk voor een impressie op youtube.

25 juni Huis Midwoud 20.00u Filmconcert
THE GENERAL, Buster Keaton 1926/27.
(ingekleurde kopie, engelse tussentitels)


Filmconcertpianist Yvo Verschoor begeleidt The General van Buster Keaton. Deze komische en romantische stomme film staat hoog in veel lijsten met beste films aller tijden en is een anderhalf uur durende spectaculaire achtervolging met stoomlocomotieven tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Een romantisch liefdesverhaal vol spanning, sensatie en levensgevaarlijke stunts.

24 juni 19.00u-21.00u Weeff Radio live interview.
Leo Harlaar in gesprek met Yvo Verschoor over Huis Midwoud en de concerten van de komende maanden, met veel muziek voorbeelden en achtergrond informatie.
12 juni Huis Midwoud 20.00u STILLE KOMIEKEN & THE KID


Filmconcert Stille Komieken& The Kid (Charlie Chaplin, 1921) Deze avond neemt pianist/programmamaker Yvo Verschoor je mee naar de oertijd van de cinema, naar de eerste slapsticks uit Europa en de VS. Aansluitend spelen Charlie Chaplin en Jackie Coogan de hoofdrol in Chaplin's eerste lange bioscoopfilm, de melodramatische komedie The Kid, 'een meesterwerk met een lach en > een traan'

29 november Huis Midwoud Anvang 16.00u
Toegang 20,- / tot 21 jaar en studenten €10,-
Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel
Reserveren verplicht:   info@yvoverschoor.nl
of bel: 06 20 97 29 33
'VERZWEGEN en VERGETEN, getuigenissen van een concertvleugel' met aansluitend nagesprek/Q&A. Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Regie: Maarten Mourik.

Vleugel in verlaten Feestzaal
De foto van Atomhirsch op flickr.com waar het allemaal mee begon; vergeten concertvleugel in een verlaten feestzaal ergens in Duitsland.
Lecturefilmconcert door Yvo Verschoor met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Yvo vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan: de toevallige vondst van nog een Blüthner, verweesd achtergebleven in een verlaten ziekenhuis. Een jarenlange zoektocht naar haar verleden leidt tot aangrijpende ontdekkingen. Zij was getuige van het afschuwelijke lot van vele duizenden patiënten en gehandicapten. Allemaal werden ze het slachtoffer van de geraffineerde moordmachine van het nazi regime. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom werd er na de oorlog decennia lang in de DDR niet over gesproken?

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, 'raszuiverheid' en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt. Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Berlin Buch 1908
III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch (foto 1908)

Daaronder een groot aantal mensen uit het III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch, destijds het grootste en modernste psychiatrische ziekenhuiscomplex van Europa.

Daar, in het eerste van 32 grote gebouwen, stond de concertvleugel, door Yvo nu Frau Buch genoemd, tussen 1926 en 2011 in de grote Festsaal. Wie speelde er op haar en wat heeft ze daar 'gezien'?
Yvo Verschoor maakte er onder regie van Maarten Mourik een voorstelling over waarin de vleugel haar stem laat horen.

28 november Huis Midwoud Aanvang 20.00u Toegang €25,-
(Dit concert is ook via betaalde live-stream te volgen)
Geelvinck Fortepiano Festival 2020 'Beethoven was black' De Japanse pianiste Naomi Tamura en de Arubaanse saxofonist Delbert Bernabela spelen
Jazz meets Classics - in the Beethovean Mood

Delbert Bernabela


Naomi Tamura, foto Melle Meivogel
Naomi speelt op de Steinway tafelpiano, gebouwd in 1869 in New York, bijgenaamd 'het monster' en op  Frau Buch, de Blüthner concertvleugel, gebouwd in Leipzig in 1903.

21 november Huis Midwoud  Afgelast wegens corona maatregelen.
Toegang €10,- Reserveren via: info@yvoverschoor.nl
Thomas Mann Lezing door Ds. Jacob Meinders


Deze lezing gaat over de romancyclus Jozef en zijn broers van Thomas Mann. Ds Meinders geeft een inleiding over de persoon Thomas Mann en volgt daarna het bekende verhaal uit Genesis, zoals verwoord door Mann.
In zijn werk zijn invloeden te bespeuren van Schopenhauer, Wagner, Nietzsche, Freud, Goethe en Laurence Sterne. Daarnaast
gebruikte hij bestaande figuren uit zijn omgeving en beeldmateriaal uit het Oude Egypte om zijn personages vorm te geven.

terug naar de concertagenda ^

Binnenkort in Huis Midwoud
Aanvang 20.00u
Toegang €20,- / tot 21 jaar en studenten €10,- 

GKI Trio The Ghost, the King and I.
Reserveren via: info@yvoverschoor.nl
Bassist Frans v/d Geest, gitarist Vincent Koning en pianist Rob van Bavel brengen een geheel eigen programma op het grensvlak tussen jazz en klassiek. Deze top musici maakten o.a. een CD met het Metropole Orkest, spelen concerten over de hele wereld (Korea, Japan, Rusland, Duitsland, Het Concertgebouw in Amsterdam) en zijn nu live te horen in Huis Midwoud.
terug naar de concertagenda ^

31 oktober Huis Midwoud  20.00u  Toegang €20,-
(tot 21 jaar/ studenten €10,-)
Reserveren verplicht via info@yvoverschoor.nl
Griezeligste Griezels Halloween Special
Filmconcert door Yvo Verschoor vol ouderwetse spanning en sensatie, ook in de muziek.
Een avond vol hele beroemde en minder bekende uiterst enge wezens en monsters, die allemaal geboren zijn in de tijd van de stille film. Van de Spinnevrouwen van George Méliès via betoverde huisjes en de eerste echte vampier Nosferatu tot aan de beangstigende scenes uit Downhill van Alfred Hitchcock.
Kom ook en griezel mee!
24 oktober 20.00u Huis Midwoud Toegang €20,- Reserveren via:  info@yvoverschoor.nl
(tot 21 jaar/ studenten €10,-) Extra concert Annemieke Zuurbier


Pianorecital door Annemieke Zuurbier Romantische muziek van Brahms, Nocturnes en Mazurka's van Chopin en Lieder ohne Worte van Mendelssohn.

terug naar de concertagenda ^
18 oktober 15.00u Huis Midwoud
Luuk Ransijn speelt Knelnicht Luuk Ransijn
Toegang GRATIS.

Reserveer hier
Afsluiting van de Regenboogweek West-Friesland.
Cabaretier en aanstormend talent Luuk Ransijn speelt zijn soloprogramma Knelnicht.

Cabaretier Luuk Ransijn is pas 20 jaar ou, stond afgelopen dinsdag nog in de Finale van het Amsetrdams Studenten Cabaret Festival, verzorgde in 2019 het voorprogramma van Sara Kroos en stond in de finale van het Griffioen de Stoep Cabaret Festival.
Luuk ontwikkelde een eigen stijl van zelfgeschreven liedjes en conferences waarbij hij zichzelf begeleidt op piano. Hij verpakt de rauwe kant van de actualiteit in poëtische teksten die je eerst op een verkeerd been zetten en dan keihard binnen komen.
Luuk heeft een eerlijk programma over zijn homoseksualiteit en maatschappelijk engagement. Over hoe je jezelf in de weg kan zitten bij het nastreven van je eigen geluk en idealen. En over hoe de kuil die je zelf graaft, steeds dieper wordt als je niet oplet.
Verwacht geen belerende voorstelling, maar een frisse cabaretvoorstelling mét diepte. En maak je maar vast klaar voor de reeks aan onhandige situaties waarin Luuk verzeild raakt.

terug naar de concertagenda ^
17 oktober Huis Midwoud  Bert van den Brink speelt Bert's Bites in Concert. Bert vd Brink
Aanvang 20.00u Toegang €20,-
Reserveren verplicht via mail: info@yvoverschoor.nl of bel 06 20 97 29 33

Pianist/componist Bert van den Brink winnaar van ondermeer de VPRO/BOY EDGAR-AWARD 2007 presenteert een uniek concert in de serie concerten en lezingen rond onderwerpen uit Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.
Bert speelde met grootheden als Gino Vannelli, Richard Bona en Toots Thielemans en vele anderen.
Naast zijn echt prachtige spel zal hij ook vertellen over zijn ervaringen met zijn visuele beperking en de vooroordelen daar omheen.
Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

terug naar de concertagenda ^
11 oktober Huis Midwoud 16.00u Toegang 20,-
Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel
Reserveren verplicht: info@yvoverschoor.nl
of bel: 06 20 97 29 33
'VERZWEGEN en VERGETEN, getuigenissen van een concertvleugel'. Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en Comité 4 en 5 mei. Regie: Maarten Mourik.

Vleugel in verlaten Feestzaal
De foto van Atomhirsch op flickr.com waar het allemaal mee begon; vergeten concertvleugel in een verlaten feestzaal ergens in Duitsland.
Lecturefilmconcert door Yvo Verschoor met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Yvo vertelt over zijn haast obsessieve liefde voor Frau Blüthner en over de gevolgen daarvan: de toevallige vondst van nog een Blüthner, verweesd achtergebleven in een verlaten ziekenhuis. Een jarenlange zoektocht naar haar verleden leidt tot aangrijpende ontdekkingen. Zij was getuige van het afschuwelijke lot van vele duizenden patiënten en gehandicapten. Allemaal werden ze het slachtoffer van de geraffineerde moordmachine van het nazi regime. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom werd er na de oorlog decennia lang in de DDR niet over gesproken?

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, 'raszuiverheid' en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt. Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Berlin Buch 1908
Heil und Pflegeanstalt Berlin-Buch gebouwd door Ludwig Hoffmann (foto 1908, Landes Archiv Berlin)

Daaronder een groot aantal mensen uit het III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch, destijds het grootste en modernste psychiatrische ziekenhuiscomplex van Europa.

Daar, in het eerste van 32 grote gebouwen, stond de concertvleugel, door Yvo nu Frau Buch genoemd, tussen 1926 en 2011 in de grote Festsaal. Wie speelde er op haar en wat heeft ze daar 'gezien'?
Yvo Verschoor maakte er onder regie van Maarten Mourik een voorstelling over waarin de vleugel haar stem laat horen.

terug naar de concertagenda ^
9 oktober 20.00u in het kader van de Regenboogweek West-Friesland
Huis Midwoud Silent Gays, Dragqueen Inspiration. Toegang Gratis’s Ochtends vindt de Officiële opening Regenboogweek West-Friesland plaats bij het gemeentehuis in Wognum. Diezelfde avond presenteert filmconcertpianist Yvo Verschoor een programma met fragmenten uit de allereerste gay films en filmsterren als Marlène Diettrich, Greta Garbo, Pola Negri, Rudoph Valentino en Charlie Chaplin. Een avond vol ouderwetse romantiek, verleiding en verlangen.

Toegang GRATIS. Deze voorstelling wordt aangeboden door de Gemeente Medemblik.
Reserveren verplicht via: info@yvoverschoor.nl

terug naar de concertagenda ^


4 oktober 16.00u Huis Midwoud Toegang €20,- (tot 21 jaar/ studenten €10,-)

Pianorecital door Annemieke Zuurbier met romantische Intermezzi van Brahms, Nocturnes en Mazurka's van Chopin en Lieder ohne Worte van Mendelssohn. Aansluitend muziek-napraat-borrelterug naar de concertagenda ^
12 september Huis Midwoud Open Monumentendag
In verband met Covid-19 heeft de Gemeente Medemblik besloten Open Monumentendag 2020 niet door te laten gaan, omdat de veiligheid van bezoekers en bewoners/organisatoren onvoldoende kan worden gewaarborgd. In plaats daarvan wordt een korte film gemaakt waarin enkele monumenten binnen de gemeente worden uitgelicht. Eén daarvan is Huis Midwoud, en dan met name de oude school waar nu een concertzaal is. Deze film is hier te zien:


Cameraman/filmmaker Niels Ursem in het koetshuis in aktie tijdens het filmen van de Blüthnerzaal

12 september
Huis Midwoud Feestelijk Filmconcert VLIEGENDE VLEUGELS
Aanvang 20u Toegang €20,- (tot 21 jaar en studenten €10,-) incl. welkomstdrankje.
Filmconcert vanwege viering Blüthnerzaal 1 jaar officieel openVliegende Vleugels is een afwisselend vrolijk en informatief filmconcert vol piano’s, vleugels en zeppelins, verwoede vliegpogingen met handaangedreven vleugels tot aan de eerste vlucht per vliegmachien van de gebroeders Wright in 1903. Je ziet en hoort vliegensvlugge vingers, pianospelende concertmuizen, hoog in de lucht concurrerende pianofabrieken, ludieke uitvindingen van lenige pianoverhuizers en klanktovenaars, vleugels op kamelen en onder renpaarden, en pianistische en pianolistische hoogtepunten uit de stille film. Ook benieuwd hoe zoiets klinkt? Reserveer dan snel een plekje.
3 september 20u Huis Midwoud
Dina Ivanova (piano) & Jeroen Dupont (viool)
Dina Ivanova en Jeroen Dupont
Foto: Katja Effting

Violist Jeroen Dupont (winnaar Oskar Back Concours 2007) en pianiste Dina Ivanova (laureaat Internationaal Franz Liszt Pianoconcours 2017) spelen in Huis Midwoud, in de Domkerk in Utrecht, in de Dominicuskerk in Amsterdam en in de Grote Kerk van Beverwijk schitterende sonates van Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms en Edvard Grieg.

Sinds hun eerste optreden in 2019 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw staan Jeroen Dupont en Dina Ivanova regelmatig samen op de Nederlandse concertpodia. Op 5, 6 en 8 september spelen zij in Utrecht, Amsterdam en Beverwijk de beroemde vioolsonate nr. 8 in G-groot van Ludwig van Beethoven, een levendige conversatie tussen viool en piano, en de vioolsonate nr. 2 in A-groot van Johannes Brahms, ook wel bekend als de ‘Meistersinger Sonate’. Tot slot spelen zij de Vioolsonate nr. 3 in c-klein van Edvard Grieg, de derde en laatste vioolsonate van de grote Noorse componist.
Reserveren via info@yvoverschoor.nl

terug naar de concertagenda ^
10 juli Huis Midwoud 20u Prisma Strijktrio

Florent Schmitt - String Trio in E Minor, Op. 105 (1944)
1. Animé sans excès
2. Alerte sans exagération
3. Lent
4. Á l'allure d'une ronde animée

Prisma waagt zich aan het meest uitdagende werk dat ooit voor strijktrio geschreven is: het Trio à Cordes op. 105 (1944) van de Franse componist Florent Schmitt. Het strijktriorepertoire kent geen andere compositie met zo'n unieke lyriek en zulke rijke harmonieën, het Franse impressionisme voorbij. De flamboyante Florent Schmitt (1870-1958) was afkomstig uit de Elzas en werd op handen gedragen door zijn vrienden Schönberg en Milhaud. Hij was een uitgesproken inspiratiebron voor Stravinski en Messiaen. In het Parijs van de jaren '10 was hij samen met Ravel, Stravinski en andere gelijkgestemden lid van het anarchistisch kunstenaarsgenootschap 'Les Apaches'. Hij is zijn hele leven een rebel gebleven.

4 juli Huis Midwoud soloconcert Jeroen Dupont (viool)
met aansluitend minifilmconcert door Yvo Verschoor.

Violist Jeroen Dupont presenteert een uniek solo programma met werken van Bach, Ysaÿe, Paganinien Kreisler. Na de pauze een mini filmconcert met animatiefilms begeleid door Yvo Verschoor Nu het weer geoorloofd is voor een klein publiek levende muziek ten gehore te brengen zal violist Jeroen Dupont (winnaar Nationaal Vioolconcours "Oskar Back" 2007) een solorecital ten gehore brengen in Huis Midwoud. Op het programma staan uitdagende, virtuoze composities met werken uit de barok tot moderne composities uit de vorige eeuw.

Programma:
Fritz Kreisler (1875-1962)
Austrian Imperial Hymn Gott erhalte unseren Kaiser
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Partita nr. 3 voor viool solo in E-groot BWV 1006
Preludio Loure Gavotte en Rondo Menuet I & II Bourrée Gigue Eugène Ysaÿe (1858-1931) Sonate voor viool solo nr. 1, Op. 27 "Joseph Szigeti" Grave Fugato Allegretto poco scherzoso Finale; Con brio
Niccolò Paganini (1782-1840) Een selectie uit de 24 Capricci voor viool solo
Fritz Kreisler Recitativo und Scherzo-Caprice

Na de pauze een mini-filmconcert met fantastische geanimeerde films van o.a. Starewicz en Méliès, begeleid door filmconcertpianist Yvo Verschoor.

Wegens corona zijn er slechts 22 plaatsen op anderhalve meter afstand van elkaar beschikbaar. Toegang is €20,- Reserveren is verplicht via info@yvoverschoor.nl Laat het s.v.p. weten als je met partner of gezin komt i.v.m. opstelling en groepering van stoelen. 
 
13 juni Huis Midwoud Eindexamenconcert Benjamin de Boer. (Besloten voorstelling)

11 juni Viering bevrijding van Schiermonnikoog live op Omrop Fryslan.

Twee weken geleden werd ik gebeld door producent David Lelieveld met de vraag of ik de zoon ben van Julieke de Levie. Zij was één van de twee Joodse meisjes die zaten ondergedoken op Schiermonnikoog, en ja, zij was inderdaad mijn moeder en stierf toen ik 14 jaar oud was. Nu 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, wordt er een documentaire gemaakt met verschillende verhalen van het eiland in de oorlog. Ook Martha Karst, de schooljuf die het toen 14 jarige meisje in huis nam, de nsb-burgemeester die ervan af wist en een vals persoonsbewijs verschafte en ook de daar gelegerde wehrmacht, spelen daarin een rol.Veel dank aan regisseur Thom Verheul , die me vorige week interviewde en in contact bracht met twee schoolvriendinnen van Juulke of Juke (zoals mijn moeder toen heette) uit 1944-45, twee geweldige dames van ver in de tachtig vol met herinneringen, verhalen en muziek. Het was heel bijzonder en inspirerend, maakt veel los en is het begin van weer nieuwe verhalen.
Jan Kees Schelvis schreef naar aanleiding van 75 Jaar Vrijheid een boekje met verhalen van Schier voor kinderen, met daarin ook het verhaal van dit Joodse meisje uit Amsterdam, dat eerst moest verhuizen naar een Joodse wijk, naar het Joods Lyceum moest en later moest onderduiken, in Friesland terecht kwam en het geluk had daar Juf Karst te leren kennen. Na verraad in Bergum, liep ze naar Oostmahorn en kwam met hulp van een beurtschipper bij Martha Karst terecht, waar ze zoals nu blijkt een eigenlijk heel gelukkig en veilig laatste oorlogsjaar heeft gehad op Schiermonnikoog.

4 mei Aangepast programma n.a.v. Covid-19. 15.00u kranslegging door Gemeente Medemblik en DMO, 19.50uu klokken luiden en Last Post door trompettist Rob van Bergen, 20.00u twee minuten stilte met aansluitend het Wilhelmus. (helaas allemaal zonder publiek)

18 april (*Afgelast) Huis Midwoud Filmconcert Vliegende Vleugels Aanvang 20.00u Toegang €15,-Vliegende Vleugels is een afwisselend vrolijk en informatief filmconcert vol piano’s, vleugels en zeppelins, verwoede vliegpogingen met handaangedreven vleugels tot aan de eerste vlucht per vliegmachien van de gebroeders Wright in 1903. Je ziet en hoort vliegensvlugge vingers, pianospelende concertmuizen, hoog in de lucht concurrerende pianofabrieken, ludieke uitvindingen van lenige pianoverhuizers en klanktovenaars, vleugels op kamelen en onder renpaarden, en pianistische en pianolistische hoogtepunten uit de stille film. Ook benieuwd hoe zoiets klinkt? Reserveer dan snel een plekje.

17 april Het Octaaf, Hoorn (*Afgelast )
Filmconcert door Yvo Verschoor i.s.m. Jacob Meinders.

(*Afgelast) April Huis Midwoud Mini Expositie over het Oorlogsmonument voor de omgekomen vliegers. Met dank aan Peter Sasburg en de Historische Vereniging Midwoud Oostwoud HVMO. (Onder voorbehoud, info volgt binnenkort)

29 maart AMUZ Antwerpen PIANOLADAG AFGELAST vanwege maatregelen CORONA virus. Deze voorstellingen worden verplaatst naar zondag 21 februari 2021.

met Kasper Janse (Pianola Museum) en Yvo Verschoor (Huis Midwoud)

Strawinsky Duo-Art
Igor Strawinsky aan de Duo-Art opnamevleugel in 1925

11:00u Cinema Pianola, de Pianola en de stomme film. Reserveer hier
Tijdens Cinema Pianola reist u de beginjaren van het bewegende beeld, met o.a. filmpjes van de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900, de eerste zeppelinvlucht van graaf Zeppelin en met Fernand Légers Le Ballet Mécanique, Buster Keatons The General, e.a. begeleid door live piano-improvisatie en pianorollen met muziek van Scott Joplin, Benjamin Godard, George Antheil e.v.a.

13:30u Interview met Yvo Verschoor
Yvo Verschoor, voormalig directeur van het Geelvinck Pianola, vertelt het boeiende verhaal van de opkomst en neergang van de pianola en reproductiepiano’s die furore maakten tijdens de eerste decennia van de 20ste eeuw. Hoe werkten de instrumenten? Wat maakte ze zo geliefd bij een groot publiek? Welke muziek was erop te horen? Hoe inspireerden de instrumenten componisten en pianisten?

15:00u De vele gezichten van de Pianola, lecture recital met de reproductiepiano Reserveer hier
In 1905 was Michaël Welte de eerste in Europa die met een hoogwaardig reproductiesysteem op de markt kwam waarmee het spel van een pianist kon worden vastgelegd. Een eeuw later kunt u nog steeds genieten van de muziek én het pianospel van Edvard Grieg, Gabriël Fauré, Claude Debussy, Maurice Ravel, Alexander Skrjabin en Serge Prokofiev. Een unieke ervaring! Verschillende componisten zagen bovendien ongekende mogelijkheden in de pianola, omdat de beperking van tien of twintig vingers wegviel. Het stimuleerde componisten als Igor Stravinsky, Paul Hindemith en Conlon Nancarrow om de mogelijkheden van de pianola te verkennen.

27 maart AFGELAST Huis Midwoud (Besloten voorstelling 12-17u)

25 maart AMUZ Antwerpen 11u Pianola schoolpresentatie door Yvo Verschoor. AFGELAST vanwege CORONA virus. Deze presentatie wordt verplaatst naar een later tijdstip
21 maart AFGELAST Pianola Museum Amsterdam (wegens maatregelen Coronavirus afgelast)
20:00u Toegang €17,50/Stadspas €15,- Reserveer hier
Cinemagie: Lente Momenten br>
Starewicz Lente

Programma samengesteld en gepresenteerd door Yvo Verschoor met stille films vol ontluikende bloemen en lammetjes in de wei. Met werk van o.a. Starewicz en fragmenten uit Vesnoi

15 maart Huis Midwoud (11-17u Besloten voorstelling)

8 maart Waldorf Astoria Amsterdam 15-18u
Piano improvisaties door Yvo Verschoor

23 februari Het Broeker Huis in Broek in Waterland (besloten voorstelling)
Yvo en Frau Blüthner spelen een korte voorstelling voor het team van Youp van 't Hek n.a.v. afsluiting seizoen Youp in Carré


14 februari Huis Midwoud Échte Romantiek Valentijn Special
Aanvang 20:00u Toegang €15,- Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel 06 20 97 29 33

Poster Valentijns Filmconcert 2020

Kom deze Valentijnsdag alleen of samen met je geliefde in Huis Midwoud lekker wegzwijmelen bij romantische taferelen uit het begin van de 20ste eeuw. Verliefdheid, verleiding, afwijzing en aanbidding in de stille film, begeleid door meeslepende composities van de meesters der romantiek. Melodramatische, ontroerende en tragikomische hoogtepunten, prachtig verfilmd en live geïnterpreteerd door filmconcertpianist Yvo Verschoor met romantische improvisaties, afgewisseld met unieke muziekrollen.
Samenstelling & presentatie: Yvo Verschoor

8 februari NTR Podium op 4 Filmspecial 17:30-19:00u live vanuit Mediapark Hilversum.
Interview door Wouter Pleijsier
Gasten: Kim van der Werff en Merlijn Snitker. Yvo Verschoor improviseert filmmuziek n.a.v. Oscarnominaties

30 januari Huis Midwoud 20:00u GEDICHTENDAG Entrée €15,-
Reserveren: https://www.ticketkantoor.nl/shop/gedichtendag

Simon Mulder draagt voor uit werk van Henriette Roland Holst en Herman Gorter,
begeleid op de Blüthner vleugel door improvisator Yvo Verschoor.


Simon Mulder & Yvo Verschoor

Op Gedichtendag, donderdag 30 januari, presenteren Yvo Verschoor, filmpianist en oprichter van Huis Midwoud, en Simon Mulder, voordrachtskunstenaar en artistiek leider van het Feest der Poëzie, een programma met film, muziek en voordracht van poëzie en brieven van Henriette Roland Holst en Herman Gorter. Zij werden beiden dichter en later socialist. Wat deelden zij? Hun geloof in de liefde. Niet alleen in erotische zin; ook (en in geval van Roland Holst vooral) een liefde voor de mensheid. In dit programma wordt de nieuwe bloemlezing uit het werk van Henriette Roland Holst van Uitgeverij HetMoet gepresenteerd, ziet u unieke bewegende beelden van Herman Gorter en beleeft u 's werelds eerste explicatorium voor voordracht, muziek en film.


27 januari Huis Midwoud fotoshoot Jeroen Dupont & Dina Ivanova m.m.v Katja Effting fotografie

17 januari 2020 Huis Midwoud 20:30u Reserveren: info@yvoverschoor.nl of bel: 06 20 97 29 33
Duoconcert door violist Jeroen Dupont en celliste Ketevan Roinishvili
Toegang € 15,-, deur open vanaf 20:00u


Ketevan&Jeroen

Jeroen Dupont (winnaar Oskar Back Vioolconcours 2007) en celliste Ketevan Roinishvili (finaliste Dutch Classical Talent) nemen hun publiek mee terug in de tijd. Op het programma staat Castillo Interior van de hedendaagse Letse componist Pēteris Vasks. Voorts het duo van Zoltán Kodály, gecomponeerd in 1914 met als inspiratiebron de volksmuziek van het Hongaarse platteland.
Na de pauze hoort u de sonate voor viool en cello van Maurice Ravel. Deze sonate is in 1920 geschreven als aandenken aan de in 1918 overleden componist Claude Debussy.

Ravel 1924
Maurice Ravel in 1924
ARCHIEF CONCERTEN & EVENEMENTEN

28 december Huis Midwoud 20:00u
Filmconcert 'The Gold Rush', Charlie Chaplin 1925
Het aandoenlijke en komische verhaal van een arme zwerver die op zoek naar goud, spanning en liefde.
Vooraf het verhaal van Frau Blüthner, Yvo's reisvleugel, over de geschiedenis van de Blüthnerfabriek waar zij in 1897 werd 'geboren'.

GoldrushHut


26 december Pianola Museum Amsterdam 15:00u
reserveren via: info@pianola.nl of https://www.geelvinck.nl/
Stille Sneeuw Kerstmatinee door Yvo Verschoor en pianolist Kasper JanseKom bij de kachel met een glaasje glühwein genieten van film en live muziek en maak een romantische reis terug in de tijd. Stille Sneeuw is een voorstelling vol antieke kerstfilms met veel sneeuw en ijs, humor en drama, speelgoed en lekker eten. Om in de sfeer te komen beginnen we met winterse toverlantaarnplaatjes uit 1880. Daarna dromen we weg bij 'A dream of Toyland' van Arthur Melbourne Cooper, de eerste poppen animator ter wereld, gemaakt in Engeland in 1907 en wordt het griezelen bij de allereerste verfilming van Charles Dickens' verhaal 'A Christmas Carol' uit 1910, live begeleid door een spookpiano. We kiezen het ruime sop met Roald Amundsen (1911), Robert Falcon Scott (1913) en Ernest Shackleton (1914) en reizen mee op hun heroïsche expedities naar de Zuidpool, om vervolgens kerst te vieren met de insecten van Wladyslaw Starewicz (Moskou 1913). Daarnaast wordt het smikkelen en smullen van overheerlijke schoenzolen en gebraden kerstkippen in 'The Gold Rush' van Chaplin (1925).

Wil je weten of zo'n filmconcert iets voor jou is? Lees dan deze recensies

25 december Huis Midwoud 15:00u UITVERKOCHT (er zijn nog wel kaarten voor 28 december)
Stille Sneeuw Kerstmatinee door Yvo Verschoor.
Reserveren via mail

posterHuisMidwoudKerst

Endurance

15 december Pianola Museum Aanvang 17:00u Toegang 17,50
'Dag jongen van Licht', een programma rond pater Jan van Kilsdonk o.a. met pastor Pierre Valkering, die vertelt over zijn leermeester.
Informatie en kaarten via:
Geelvinck Muziek in Musea


14 december Huis Midwoud 20:00u Reserveren via mail Lezing door Gerard de Vries over zijn boek over Arnoldus Teunis van Wijngaarden, Stadsarchitect van Medemblik en architect van Huis Midwoud.

Veel beeldbepalende en vaak monumentale panden in Medemblik, Oostwoud, Midwoud, Nieuwe Niedorp, Winkel, Abbekerk en tientallen andere West-Friese plaatsen zijn van de hand van één architect: Arnoldus Teunis van Wijngaarden (1819-1900). Zijn oeuvre omvat zeker 57 gebouwen – kerken, raadhuizen, pastorieën, scholen, wees- en armenhuizen en postkantoren – waarvan er 41 nog tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Maar liefst zeven ervan hebben de status van rijksmonument.

ATvanWijngaarden

HuisMidwoudOntwerp1878

Ontwerp Raadhuis Midwoud door A.T. van Wijngaarden 1878

24 november Huis Midwoud 15:00u Reserveren via mail Albert Brussee over Franz Liszt en Mazeppa

Boekpresentatie met beelden en muziekvoorbeelden door pianist en muziekhistoricus ​Albert Brussee over Franz Liszt en Mazeppa Centraal in dit boek staat de geschiedenis van Mazeppa, de jonge Kozak die als page aan het hof van de Poolse koning Jan II Kazimierz een affaire had met de jonge vrouw van een oude, machtige edelman. De geliefden werden op heterdaad betrapt en uitzinnig van woede liet de vertoornde echtgenootde gesnapte minnaar naakt op een wild paard binden, waarna hij met een zweepslag de wildernis werd ingejaagd...

Mazeppa Albert Brussee

9 november Huis Midwoud 20:00u Reserveren via mail
CINEMA BRUT.
Filmconcert programma met korte absurdistische filmpjes uit de oertijd van de cinematografie (1898-1912) gecombineerd met hoogtepunten uit de Franse Avant-garde van de jaren '20. Deze 'harde, onbewerkte, ruwe' filmpjes behoren tot de slechts 20% van bewaard gebleven stomme films en zijn bijna nooit te zien. Het zijn de laatste overblijfselen uit een tijd, die al meer dan honderd jaar van ons afstaat.
Cinema Brut gaat vooral over het gebruik en misbruik van acteurs, vreemde onderwerpkeuzes en de meest basale manier van filmen. Films uit de tijd van het Dadaïsme en Expressionisme voeren je mee in een abstracte wereld. Yvo Verschoor stelde het programma samen, geeft context en begeleidt de films. Met dank aan Frank van Ham (pianotechniek), het Eye Filmmuseum en het Pianola Museum
(fragment Ballet Mécanique, Fernand Leger / muziek George Antheil / Pianola Yvo Verschoor / Eye Filmmuseum 2012)

2 november Museumnacht Amsterdam, Pianola Museum Amsterdam
Doorlopend korte programma's 19:00u-02:00u
Nog nooit vertoond. Improvisaties van Yvo Verschoor op tekeningen van Toer van Schayk / violist-componist Jeroen Dupont met eigen stukken samen met Pianola / Preview Tom & Jerry in de tuin der lusten van Martin Oei
Toegang alleen met passepartout

Toer van Schayk tekening

Eén van de tekeningen van Toer van Schayk

1 november Kamermuziekfestival Hoorn Foreestenhuis 20:00u
Silent Creeps, ‘The day after ……‘
De Griezeligste Griezels uit de vroege film, begeleid door Yvo Verschoor, i.s.m. violiste Birthe Blom
Reserveer hier


still uit 'Het Betoverde Huisje', Frankrijk 1907

Tuschinski
Yvo en Frau Blüthner bij Nosferatu in Theater Tuschinski (2012)

31 oktober Pianola Museum Amsterdam 20:15u
Stille Griezels Halloween Special
De Griezeligste Griezels uit de vroege film, begeleid door Yvo Verschoor en spookachtige zelfspelende instrumenten.
Reserveer hier

26 oktober Huis Midwoud, Midwouder Dorpsstraat 17 1679GB
Gouden Nacht in Medemblik
Minifilmconcerten van ±30 min. over de Zuiderzee en zeil- en kaapvaart.
Aanvang 18:30u, 19:45u, 21:00u en 22:15u
Toegang is GRATIS

stormPamir
Pamir in storm bij Kaap Hoorn

24 oktober Huis Midwoud 20:00u Besloten voorstelling

12 oktober Huis Midwoud 20:00u Stille Verrassingen
Stille Verrassingen is een avond vol verrassende stads- en dorpsbeelden, kermisacts, melodrama, technische hoogstandjes en komedie uit de beginjaren van de cinema, met al even verbazingwekkende muziek. Na de pauze één van de vreemdste en knapst gefilmde achtervolgingen ooit, gemaakt door Buster Keaton in ‘Seven Chances’ en als hoofdfilm ziet u de Russische film ‘Chessfever’ (Pudovkin, USSR 1925). Een jongeman raakt geobsedeerd door het schaakspel, tot afgrijzen van zijn verloofde die aanvankelijk niets van het spelletje moet hebben, totdat ze beiden verzeild raken in het Moskouse schaaktoernooi van 1925....

KeatonSevenChances
Buster Keaton in 'Seven Chances'

14 september OPENING HUIS MIDWOUD

Op zaterdag 14 september heeft burgemeester Frank Streng van de Gemeente Medemblik de officiële opening verricht van de Blüthnerzaal en Huis Midwoud.

BluthnerzaalMidwoud
Openingstoast Burgemeester Frank Streng en Yvo.

Ik ben ook super blij en trots dat mijn goede vriend en geweldige jazzpianist Juraj Stanik , die over de hele wereld optreedt, bij deze bijzondere wilde komen spelen! https://www.jurajstanik.com/

Achter het oude Raadhuis in één van de lokalen van de voormalige dorpsschool is een intiem concertzaaltje verrezen voor een publiek van zo’n 50 mensen, de ‘Blüthnersaal’ Midwoud, die de sfeer ademt van een kleine concertzaal van rond 1900.
In deze ruimte vertellen historische instrumenten en hun bespelers hun verhaal.

HuisMidwoud

Yvo Verschoor bouwde ruim twee jaar aan deze zaal als plek voor zijn vleugels en filmconcertprogramma’s, om geschiedenis te laten herleven van muziek, vroege film, architectuur, bouwen en natuurlijk de piano.
Huis Midwoud zal een podium bieden aan musici, schrijvers, andere kunstenaars, instrumenten en verhalen; aan jong maar vooral ook ‘oud talent’.

Voorafgaand aan de opening van het podium is Huis Midwoud tijdens Open Monumentendag van 11:00u tot 17:00u open voor bezoekers.


In de wandelgangen kun je deze dag ook MuzeVerheul tegenkomen, die geïnspireerd op de ruimtes haar verstilde muziek maakt. https://marikeverheul.com/muzeverheul/

Er zijn rondleidingen en een fotoreportage over herstel en verbouw van het pand, afgewisseld met mini filmconcerten. https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/fotoreportage-over-de- verbouwing-van-het-pand-en-korte-filmconcertjes/

Meer informatie over Huis Midwoud en de programmering is te vinden op: www.huismidwoud.nl en op https://www.yvoverschoor.nl/concertagenda.html

Of telefonisch bij Yvo Verschoor: 0620972933
Yvo Verschoor
Directeur Podium Huis Midwoud
Filmconcertpianist
www.yvoverschoor.nl
info@yvoverschoor.nl
0031 (0)6 20 97 29 33
Midwouder Dorpsstraat 17
1679GB Midwoud

Huis Midwoud

11-17u Tijdens de Open Monumentendag 2019 is Huis Midwoud van 11-17u open voor publiek en is er een korte impressie te zien over de geschiedenis van het huis en de verbouwing tot nu toe.


BluethnersaalMidwoud
Blüthnersaal Midwoud (in wording) 2019

BlüthnerLeipzig
Blüthnersaal Leipzig 1878

BluethnersaalBerlinBlüthnersaal Berlin rond 1910

8 september Waldorf Astoria Hotel Amsterdam
High Tea van 15-18u met muziek door Yvo Verschoor

14 augustus Pianola Museum Amsterdam
Geelvinck Fortepiano Festival 2019
16:00u Lecture Recital 'De Wondere Wereld van de Pianola door Yvo Verschoor en Kasper Janse
20:15u Cinema Pianola, Filmconcert over de relatie tussen film, pianola en reproductiepiano

10 juni (tweede pinksterdag) Huis Midwoud Aanvang 17:00u Toegang €15,-

StoomLocomotief
Op Stoom, per trein door de stille filmgeschiedenis.

In het begin van de cinematografie bestond er, net als in de beeldende kunst en bij veel componisten uit die tijd, een grote fascinatie voor beweging, industrialisatie, modernisme en machines. Het verhaal gaat, dat mensen van schrik wegrenden bij de vertoning van het binnenkomen van een trein in Le Ciotat, in 1895 gefilmd door de gebroeders Lumière. The Great Robbery uit 1903 is de eerste western ooit gemaakt. Het ingekleurde Conway Castle (± 1905) doet denken aan een bewegend impressionistisch schilderij. D.W. Griffith maakte gebruik van nieuwe montage- en filmtechnieken, waardoor verschillende verhaallijnen met meerdere camerastandpunten door elkaar konden worden gemonteerd, met als gevolg één van de eerste suspence-films: The Lonedale Operator uit 1911 . Komiek Buster Keaton was gek op locomotieven; zijn lievelingsfilm The General bestaat eigenlijk vrijwel uitsluitend uit twee lange achtervolgingen met locomotieven en in veel van zijn andere films in de jaren '20 speelt de trein een grote rol. Dat je treinen filmisch ook heel anders kunt gebruiken is te zien in Berlin, die Sinfonie der Großstadt (1927) en in De Man met de Camera (1929). Beleef de tijd, de humor en de schoonheid van de stomme film en de piano(la), met prachtige en opzwepende live muziek.

Stille Verrassingen (een klein voorproefje met dank aan Ivan)

4 juni Filmhuis Den Haag, Spui 191 Den Haag 19:00u
De keuze van Arnon Grunberg; City Lights (Charlie Chaplin 1931)
Begeleiding Yvo Verschoor, na afloop gaat Arnon Grunberg in gesprek met de zaal over de onderwerpen in de film.


11 mei Échte Romantiek in Huis Midwoud. Aanvang 20:00u Toegang €15,-In een sfeervolle omgeving lekker wegzwijmelen bij romantische taferelen uit het begin van de 20ste eeuw. Verliefdheid, verleiding, afwijzing en aanbidding in de stille film, begeleid door meeslepende composities van de meesters der romantiek. Melodramatische, ontroerende en tragikomische toestanden, prachtig verfilmd en live geïnterpreteerd door filmconcertpianist Yvo Verschoor met romantische improvisaties, afgewisseld met unieke muziekrollen.
Samenstelling & presentatie: Yvo Verschoor

Huis Midwoud
Blüthnersaal tijdelijk ingericht voor foto NH Dagblad

4 mei Dodenherdenking Midwoud in en voor Huis Midwoud 18:30-20:30
‘Kiezen in Vrijheid' 18:00 uur Vlag halfstok 18.31 uur Edam-busters herdenkingsvlucht Vic formatie (Victory and Peace) 18:50 uur Inloop in het oude Gemeentehuis 19:05 uur Welkomswoord door Wim van der Doorn bestuurslid DMO 19:07 uur Pianomuziek door Yvo Verschoor 19:10 uur Herdenkingswoord door Wethouder Andrea van Lange 19:17 uur Jeugd Visie op Kiezen in Vrijheid... 19:22 uur Loes Maas zingt ‘Xerxes’ van Händel 19:27 uur Hil Polsma leest voor uit het boek ‘Onderduik in Westfriesland’ 19:35 uur Jan Pereboom zingt ‘Oorlogswinter’ muziek Harry Bannink/ tekst Joost Prinsen 19:40 uur Bijdrage groep 8 van O.B.S. De Koet 19:45 uur Pianomuziek door Yvo Verschoor 19:47 uur Slotwoord door Wim van der Doorn bestuurslid DMO 19:50 uur Uitloop aanwezigen naar buiten op straat (iedereen kan een roos nemen) Muziek van O.K.K. en Tavenu (buiten) 19:57 uur Klokluiden door de gemeente Medemblik 19:59 uur Last post door Rob van Bergen 20:00 uur Twee minuten stilte 20.02 uur Wilhelmus (OKK en Tavenu) en aansluitend de kranslegging en rozen

16 april artikel in Noord-Hollands Dagblad
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190415_65054813/pianist-yvo-verschoor-creeert-concertzaal-in-midwoud-de-vleugels-klinken-hier-fantastisch?utm_source=google&utm_medium=organic

16 februari Podium op Zaterdag Filmspecial op Radio 4 17:30-19:00u
Improvisaties op de vleugel door Yvo Verschoor

14 februari Échte Romantiek Valentijnspecial Pianola MuseumLekker wegzwijmelen bij romantische taferelen uit het begin van de 20ste eeuw. Verliefdheid, verleiding, afwijzing en aanbidding in de stille film, begeleid door meeslepende composities van de meesters der romantiek. Melodramatische, ontroerende en tragikomische toestanden, prachtig verfilmd en live geïnterpreteerd door filmconcertpianist Yvo Verschoor met romantische improvisaties, afgewisseld met unieke muziekrollen.
Samenstelling & presentatie: Yvo Verschoor
Pianola: Kasper Janse

3 februari GEANNULEERD!! Studio Antwerpen, Aanvang 11:00u Cinema Pianola
Filmconcertpianist Yvo Verschoor stelt een programma samen over de bijzondere relatie tussen de stille film en de pianola en laat speciaal voor pianola geschreven filmmuziek horen, afgewisseld met eigen improvisaties, zoals honderd jaar geleden gebruikelijk was. Verschoor speelt op een Frau Blüthner, zijn reisconcertvleugel uit 1897. U ziet onder andere fragmenten uit Ballet mécanique en Tour au large, afgewisseld met technische en romantische hoogtepunten uit de stille film. Uitvoerders Yvo Verschoor & Pianola2 februari GEANNULEERD!! AMUZ Antwerpen
Lecture Recital:"De Wonderlijke Pianola". Aanvang 11:00u
Een pianolist neemt u mee op een muzikale wandeling door de geschiedenis van de pianola heen. Daarnaast komt het spel van pianisten van honderd jaar geleden tot leven via de instrumenten van de firma Welte uit Duitsland en Duo-Art & Ampico uit Amerika en ziet u historisch beeldmateriaal uit de bloeitijd van de pianola.1-3 februari 2019 Door technische storing GEANNULEERD!!
PIANOLAinPRIMETIME AMUZ Antwerpen
Kijk hier voor informatie over dit bijzondere Pianola Festival

26 december Stille Sneeuw Kerst Matinée
Pianola Museum Aanvang 15:00u. Reserveren: https://www.geelvinck.nl25 december Stille Sneeuw Kerst Matinée
Huis Midwoud, Aanvang 15:00u
Reserveren via info@yvoverschoor.nl of bel 06 20 97 29 33

Kom bij de kachel met een glaasje glühwein genieten van film en live muziek en maak een romantische reis terug in de tijd. Stille Sneeuw is een voorstelling vol antieke kerstfilms met veel sneeuw en ijs, humor en drama, speelgoed en lekker eten. Om in de sfeer te komen beginnen we met winterse toverlantaarnplaatjes uit 1880. Daarna dromen we weg bij 'A dream of Toyland' van Arthur Melbourne Cooper, de eerste poppen animator ter wereld, gemaakt in Engeland in 1907 en wordt het griezelen bij de allereerste verfilming van Charles Dickens' verhaal 'A Christmas Carol' uit 1910, live begeleid door een spookpiano. We kiezen het ruime sop met Roald Amundsen (1911), Robert Falcon Scott (1913) en Ernest Shackleton (1914) en reizen mee op hun heroïsche expedities naar de Zuidpool, om vervolgens kerst te vieren met de insecten van Wladyslaw Starewicz (Moskou 1913). Daarnaast wordt het smikkelen en smullen van overheerlijke schoenzolen en gebraden kerstkippen in 'The Goldrush' van Chaplin (1925). Pianola op de Noordpool

31 oktober 20:15u Pianola Museum
Stille Griezels Halloween Special (UITVERKOCHT)Een avond vol hele beroemde en minder bekende uiterst griezelige wezens, die allemaal geboren zijn in de tijd van de stille film.

18 oktober Koninklijke Industriële Grote Club Amsterdam
Minifilmconcert Yvo Verschoor over Duits Expressionisme in de stomme film

13 oktober 20:00u Huis Midwoud.
Stille Komieken & The Kid (Charlie Chaplin USA 1921)
Entree €15,- / reserveren@yvoverschoor.nlVoorafgaand aan The Kid zie je een aantal eerdere filmkomieken aan ‘t werk. Je ziet een korte impressie van de ontwikkeling vanaf de allereerste filmkomedie van Lumière tot aan superster Chaplin in 1921.

15 september 20:00u Huis Midwoud
Stille Schepen, onder zeil door de filmgeschiedenis
Entree €15,- / reserveren@yvoverschoor.nl


Storm bij Kaap Hoorn

Op zaterdagavond 15 september presenteer ik in Huis Midwoud mijn filmprogramma ‘Stille Schepen, onder zeil door de filmgeschiedenis’, voor deze gelegenheid natuurlijk wat aangepast aan de locatie met oude beelden uit Noord-Holland en deze omgeving. Steden als Hoorn (inderdaad is Kaap Hoorn naar deze stad genoemd), Medemblik en Enkhuizen hebben een grote rol gespeeld in de VOC, de grote zeilvaart en de visserij.

14 augustus 20:15u Pianola Museum
Vliegende Vleugels i.h.k.v.Geelvinck Fortepiano Festival
De piano speelt in dit programma zelf in de hoofdrol.

3 augustus 20:15u Pianola Museum
'Échte Romantiek, Drag Queen Special' Gay Pride
met o.a. Marlène Dietrich, Asta Nielsen, Gloria Swanson en Rudolph Valentino.

18 juni 19:30u 'Sunrise' Haags Filmhuis
i.h.k.v. De keuze van Erik.
Dank aan Erik Daams voor het 26 jaar lang organiseren van vele mooie voorstellingen Film & Levende Muziek in het Haags Filmhuis!

4 mei 18:50u officiële programma Dodenherdenking in Huis Midwoud, voorafgaande aan 2 minuten stilte en kranslegging bij het Oorlogsmonument aan de Midwouder Dorpsstraat.

4 mei 20:30u Huis Midwoud, Midwouder Dorpsstraat 17 1679GB Midwoud
Premiere 'Frau Buch als stille Getuige; Aktion T4'

Het ongelofelijke verhaal van een prachtige plek bij Berlijn, het lieflijke dorpje Buch, waar in een ziekenhuis de vreselijkste dingen konden gebeuren in de aanloop naar WO II.FestSaal Op die plek stond in een grote feestzaal sinds 1923 een prachtige Blüthner concertvleugel, en die was daar na sluiting van het gebouw eenzaam achtergebleven. In 2011 is de vleugel door toeval door Reinder Wijnveld en Yvo Verschoor ontdekt, gekocht en vervolgens gerestaureerd samen met restaurateur Frank van Ham.
Deze voorstelling kwam tot stand met heel veel dank aan schrijfster/onderzoekster Rosemarie Pumb, die ruim 20 jaar onderzoek deed en twee boeken schreef over wat er in Berlin Buch gebeurd is.
Frau Pumb is verantwoordelijk voor het plaatsen van verschillende oorlogsmonumenten in Buch en zal bij deze voorstelling aanwezig zijn, en daar ben ik heel dankbaar voor!

22 april Spiegelzaal in Het ConcertgebouwAanvang 19:30u
Vooraf aan het debuut van Lucas en & Arthur Jussen in de Serie Meesterpianisten en in pauze presenteren de Pianola Sociëteit & Pianola Museum
'Oude Meesterpianisten'

25 maart Lourdeskerk i.h.k.v., 200 Jaar Scheveningen. Aanvang 15:30u
Cinema Variété. Een kijkje in het Variété van rond 1900.
Samenstelling, piano en presentatie Yvo Verschoor

21 maart Geelvinck Pianola Museum, Aanvang 21:00u(!)
Cinemagie: Lente Momenten

4 maart Zondagochtend Concert live op Radio 4 vanuit
de Spiegelzaal in Het Concertgebouw
m.m.v. Max Lakeman (Pianola), Jeroen Dupont (Viool)
en Yvo Verschoor (directeur Pianola Museum)

24 februari 10:00u-12:00u
Radio 4 Een Goede Morgen Met Yvo Verschoor

Kijk ook op de Facebook pagina van het Pianola Museum voor updates

17 februari NRC plaatst rectificatie

16 februari Amsterdamse Kunstraad geeft advies aan wethouders Financiën en Cultuur (Parool)

15 februari Feest 25 jaar Pianola Museum Westerstraat 106
Podium op 4; 17:30u live op Radio 4
Yvo Verschoor over' 25 jaar Pianola Museum in de Westerstraat'
Trouw komt met artikel met dank aan Joris Belgers

14 februari
Geelvinck Pianola Museum. Aanvang 20:15 (Uitverkocht!)
Échte Romantiek Valentijns Special

9 februari Artikel in NRC Handelsblad met dank aan Doortje Smithuijsen

7 februari Taxatie pand Gemeentelijk Vastgoed Amsterdam

1 februari inspreken Raadscommissie Jeugd & Cultuur
Met speciale dank aan componist Samuel Vriezen!

24 januari Raadsvergadering Stadhuis Amsterdam

21 januari Podium Witteman over behoud Pianola Museum.
Met veel dank aan Mike Boddé,Paul Witteman en Floris Kortie !
Max Lakeman stelde zijn prachtige Mason&Hamlin Ampico B vleugel ter beschikking, zodat ook Serge Rachmaninoff van zich kon laten horen!

18 januari Verkoop voorlopig 'On hold'(Parool)
inspreken bij Raadscommissie FinanciëN
Speciale dank aan Choreograaf/Kunstenaar Toer van Schaijk!

15 januari Opnamen Podium Witteman Extra voor NPO Cultura
over het Pianola Museumen de dreigende verkoop van het pand.
Floris Kortie op bezoek in het museum aan de Westerstraat106.

12 januari Artikel in de Volkskrant

11 januari inspreken Raadscommissie Jeugd & Cultuur
Met speciale dank aan Aron Eilander van Museumn8!

9 januari inspreken Bestuurscommissie Stadsdeel Centrum
Speciale dank aan Geer Oskam (Museumn8/Van Gogh Museum)

7 januari ingezonden brief in Het Parool van Sabine Wildevuur

6 januari Kasper Janse en Yvo Verschoor bij Spijkers met Koppen op Radio

4 januari Artikel in het Reformatorisch Dagblad

28 december Het Parool helpt met artikel
Met dank aan Jesse beentjes

27 december 2017 Start Actie: Pianola Museum moet blijven!
Door deze ontwikkelingen staat al mijn andere werk even 'on hold ; het pand waar het Pianola Museum dreigt op de vrije markt aan de hoogste bieder verkocht te worden!

Veel dank aan iedereen voor alle steunbetuigingen en hulp !!

Wij, Kasper Janse (conservator/oprichter) en ik, (sinds 1 maart 2017 directeur van het Pianola Museum), werken dag en nacht om dit besluit van de baan te krijgen en de Gemeente Amsterdam op andere gedachten te brengen.


Tuschinski
Yvo met Frau Blüthner in Theater Tuschinski bij Nosferatu

'Na 26 jaar spelen in het filmmusemu (nu EYE), tientallen filmhuizen, theaters, schouwburgen, film- en theaterfestivals en veel reizen met en zonder vleugel, wordt de behoefte aan iemand die alles rondom die filmconcerten organiseert steeds groter.

Na ruim 35 agenten te hebben benaderd, is me duidelijk geworden dat het feit dat ik zoveel gespeeld heb en de laatste 12 jaar vrijwel alles zelf doe en me concentreer op geheel eigen programma's eigenlijk zo gek nog niet is geweest en best knap.

Men vindt mijn programma’s een geweldig ‘product, een goed gekozen niche, goed gemaakt en samengesteld, onderhoudend, educatief, historisch verantwoord, muzikaal afwisselend en interessant, laagdrempelig, geschikt voor jong tot oud’ en meer van die dingen, maar... het is volgens alle boekingskantoren en theaterbureaus die de moeite namen mij te antwoorden ‘moeilijk of niet te verkopen’.

Daarom heb ik besloten mij alleen nog te richten op mijn eigen concertzaaltje en daar te zorgen voor een mooie plek voor ‘Frau Blüthner’ en ‘haar pianofamilie’, een goede akoestiek en mooie projectie.


Huis Midwoud is, ondanks dat het nog een bouwplaats is en er nog veel moet gebeuren om het de perfecte concertruimte te maken, nu al heel mooi en ademt geschiedenis en verhalen'.


TivoliVredenburg
Yvo met Kerstprogramma Stille Sneeuw in Tivoli Vredenburg in Utrecht


Yvo Verschoor speelde ondermeer in:

EYE Filmmuseum Amsterdam,
Theater Tuschinski Amsterdam,
Pianolamuseum Amsterdam,
Rialto Amsterdam,
Cinerama Amsterdam,
De Uitkijk Amsterdam,
De Krakeling Amsterdam,
Theater de Meervaart Amsterdam,
The Movies Amsterdam,
Cinekid Festival Amsterdam,
Theater De Melkweg Amsterdam,
Ostade Theater Amsterdam,
De Rode Hoed Amsterdam,
KunstSchoolDag Amsterdam,
StuKaFest Amsterdam,
NRC/Handelsblad Dag Amsterdam,
Vondelpark Openluchttheater Amsterdam,
Vondelpark 'Sunsets' Amsterdam,
Vondelkerk Amsterdam,
Uitmarkt Amsterdam,
Pleintheater Amsterdam,
Oosterkerk Amsterdam,
OBA theater Amsterdam,
Jazzcafe Alto Amsterdam,
Cinetone Studio Duivendrecht,
Schouwburg Amstelveen,
Theaterzaal Wetsend Amstelveen,
Toneelschuur Haarlem,
Filmschuur Haarlem,
Het Oude Slot Heemstede,
Landgoed Groenendaal Heemstede,
Het Witte Theater IJmuiden,
Theater De Omval Diemen,
Elckerttheater Bussum,
Filmhuis Hilversum,
Theater Provadja Alkmaar,
Wijkcentrum 't Noot Purmerend,
Theater de Boerderij Huizen/Bussum,
Biltse Muziekschool Bilthoven,
Theater de Kubus Lelystad,
Theater De Lieve Vrouw Amersfoort,
Cinemarienburg Nijmegen,
Skala Nijmegen,
Festival De Armada Nijmegen,
Filmhuis Helmond,
Theater De Groene Engel Oss,
Theater De Bussel Oosterhout,
Plaza Futura Eindhoven,
Gaslab Universiteit Eindhoven,
Fidei et Arti Oudenbosch,
Chassé theater Breda,
Chassé cinema Breda,
Theater Lumière Maastricht,
Schouwburg Tilburg,
Filmtheater Louis Tilburg,
Theater De Blauwe Kei Veghel,
Cultureel Centrum van Gogh Zundert,
Verkadefabriek 's-Hertogenbosch,
Filmtheater Jeroen 's-Hertogenbosch,
Filmhuis Arnhem,
Theater Lantaren/Venster Rotterdam,
International Film Festival Rotterdam,
Stadsschouwburg Rotterdam,
De Doelen Rotterdam,
Pathé Schouwburgplein Rotterdam,
Piano Driedaagse Rotterdam,
Zaal De Unie Rotterdam,
Kunstkijkdag Rotterdam,
KNZRV De Maas Rotterdam,
Rotterdams Studenten Genootschap Rotterdam,
Hotel New York Rotterdam,
Theater De Teerstoof Schiedam,
Festival Hof van Spektakel Vlaardingen,
Theater De Veste Delft,
Koninklijke Bibliotheek Den Haag,
Haags Filmhuis Den Haag,
Theater Pierrot Den Haag,
Podium Vocale Den Haag,
Hoge Raad Den Haag,
Uitmarkt Den Haag,
Regentenkamer Den Haag,
Lordeskerk Scheveningen,
Tooverlantaarn Museum Scheveningen,
Atelier Beeldbak Scheveningen,
Kasteel Oud Wassenaar Wassenaar,
Stadsschouwburg Leiden,
Stadsgehoorzaal Leiden,
De Waag Leiden,
Regionaal Archief Leiden,
Jazzcafe The Duke Leiden,
Societeit De Burcht Leiden,
Scheltema Leiden,
Leidse jazzweek,
Pieterskerk Leiden,
Filmhuis Gouda,
Filmhuis Alphen a/d Rijn,
Blauwe Zaal Schouwburg Utrecht,
Filmtheater 't Hoogt Utrecht,
Nederlands Filmfestival Utrecht,
Louis Hartlooper Complex Utrecht,
Tivoli Vredenburg Utrecht,
Holland Animation Festival Utrecht,
't Neude Utrecht,
Theater Kikker Utrecht,
Parnassus Utrecht,
Heerenlogement Beusigem,
De Fransche School Culemborg,
Opus 5 Geldermalsen,
Filmhuis Deventer,
Bergkerk Deventer,
Stadsgehoorzaal Kampen,
Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden,
't Haske Joure,
Oerol Festival Terschelling (7 edities op diverse locaties),
Theater West-End Terschelling,
Stadsschouwburg De Tamboer Hoogeveen,
Theaterhotel Almelo,
Filmtheater Images Groningen,
Grand theatre Groningen,
Theater de Molenberg Delfzijl,
De Schakel Haren,
Theater Movie W Wageningen,
Podium 't Beest Goes,
In België:
Gemeenschapscentrum De Rinck Brussel België,
Cultureel Centrum Lokeren België,
Cultureel Centrum Braschaat België,
Oude Ulo Leek België,
Cultureel Centrum Evergem België,
Cultureel Centrum De Herbakker Eeklo België,
Cultureel Centrum St. Niklaas België,
In Duitsland:
Arsenal Kino Berlin Duitsland,
Filmfestival Münster Duitsland,
Pianosalon Christofori Berlin Duitsland,
Frühsammers Restaurant Berlin Duitsland,
Theaterbar Berlin Duitsland,
In Italië:
Il Cinema Ritrovato Bologna Italië,
Pordenone Silent Film Festival 'LE GIORNATE DEL CINEMA MUTO', Italië
In USA:
Vassar College, New York


Ervaringen van bezoekers
Noord-Hollands Dagblad, 27 dec 2019
Midwoud
Beeld én geluid begeleiden de filmgeschiedenis Door Regina Arbouw

Concert Beeld en geluid ’Stille sneeuw’ is een matinee rond de bewegende beelden op het witte doek.
De beelden werden begeleid door filmpianist Yvo Verschoor. Gezien op woensdag in Huis Midwoud, het voormalig schooltje in het dorp. De matinee ’StilleSneeuw’ van en door Yvo Verschoor bleek een publiekstrekker, het concertzaaltje van Huis Midwoud was eerste kerstdag tot de laatste stoel bezet. De filmzaal is in de voormalige school van Midwoud, daterend uit het midden van de negentiende eeuw. Het gaat een beetje schuil achter het imposante oude raad-huis, maar wie het pad volgt komt in de gastvrije foyer. Hier kan iedereen genieten van glühwein, kerstbrood en kerstliedjes, tot aan de voorstelling live gespeeld door een celliste. De matinee is opgebouwd rond de geschiedenis van de bewegende beelden op het witte doek, waar de eerste stomme film verscheen in1895. Maar ruim dertig jaar eerder konden mensen al genieten van de toverlantaarn. Voor zijn eigen tijd een wonderbaarlijk medium, in onze tijd goed voor menige gulle lach. Filmpianist Yvo Verschoor begeleidde de absurde en soms komi-sche beelden op de piano. Hij speelde passages, vleugjes klassiek gecombineerd met eigen virtuoze passages, soms een paar strofen kerstmuziek. Misschien niet altijd naadloos passend bij de verschillende scenes, maar zeker dienend en volgend bij de getoonde beelden. Deze filmpianist kent zijn metier. Dat bleek niet alleen uit zijn spel, maar ook uit de heldere uitleg tussen door en de vele leuke terzijdes. Feiten, die hij gul deelt met zijn publiek. Een publiek dat voor de pauze kon genieten van onder meer de eerste reclamefilm voor Van Houtens cacao. Voor Charles Dickens’ ’A Christma Carol’ koos Verschoor de Hongaarse Rhapsodie van Liszt op pianola, voor een heel levendig effect. De mooiste beelden van de middag waren die van de poolex-pedities in het begin van de twintigste eeuw, ondernomen door Roald Amundsen, Robert Falcon Scott en Ernest Shackleton. Bewondering alom voor de enorme ijsbergen, heldhaftige mannen, drama en heldendom, voor ons te zien dankzij de filmer Herbert Ponting. Na de pauze was het gedaan met de fragmenten, het werd tijd voor ‘echte’ films, met Laurel & Hardy en Charlie Chaplin. De lachsalvo’s waren niet van de lucht, de humor van toen was tot nu houdbaar. Huis Midwoud is er nog niet, aan de zaal en de voorzieningen moet nog van alles gebeuren. Maar de voorstelling was de moeite waard.

"Beste Yvo,

Op Eerste Kerstdag (2019) was ik op de Kerstmatinee aanwezig. Ik vond het een hele leuke, mooie en interessante voorstelling! De nostalgie van Chaplin e.d. kwam voorbij, maar ook de interessante beelden van de ontdekkingsreizen. Veel afwisseling met bijpassende muziek kortom, ik heb er heel erg van genoten! Ik zal zeker nog weleens langs komen. Veel succes in ieder geval met het ontwikkelen van deze voorstellingen! Verder prettige feestdagen en een kunstzinnig 2020, en ook veel energie voor het opknappen van het pand! Het wordt al leuk! Hartelijke groet, Hilda K."

"dank je wel voor de ongelofelijk leuke avond in het gezelligste museum van Amsterdam. Nooit geweten dat oude filmpjes zo leuk konden zijn, en wat een mooie muziek. (Geelvinck Pianola Museum Amsterdam, Stille Verrassingen)

"wat een mooie ruimte en wat een sfeer", "geweldige films, ik wist niet dat ze dat in 1900 al zo konden maken", "wat klinken die vleugels mooi" , " wat moet er nog veel gebeuren... of misschien moet je het eigenlijk maar zo laten, want zo is het ook al zo mooi."(Huis Midwoud,'Bouwplaatsfilmconcert 3 juni 2017')

"Onze allereerste "Bezoeker van de Week" is Yuri Robbers, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden. Hij kwam voor de tweede keer naar Cinemagie. "Geweldig", sprak Yuri. "Heel mooi, prachtige fragmenten en mooie muziek. En dat in deze ambiance met Jugendstil en prachtige kleuren!" (Pianola Museum 28 sept 2015)

“Hele leuke middag in de Verkadefabriek gehad. Gaaf om meer te weten te komen over de filmgeschiedenis.”
( Cinemagie,Den Bosch augustus 2014 )Rin-Tin-Tin Oerol

Interview NRC/Handelsblad n.a.v. serie zwijgende Hitchcock films zomer 1997:
Yvo Verschoor over de zwijgende Hitchcock Door GERDA TELGENHOF “De zwijgende thrillers van Alfred Hitchcock lenen zich uitstekend om muziek bij te maken. Er wordt een beroep gedaan op je vermogen steeds iets anders te bedenken en de spanning niet te laten wegebben. Hij creëert in zijn films een geladen sfeer met optische effecten die bijna muzikaal zijn, omdat ze geluid suggereren. Je ziet een deur opengaan en omdat alle aanwezigen erop reageren, weet je dat die deur kraakt.” Pianist Yvo Verschoor (31) speelt de komende twee maanden in het Amsterdamse filmmuseum tijdens het retrospectief van Alfred Hitchcock (1899-1980), samen met Charles Visser en Wim Tuyl. Afwisselend begeleiden ze op de Yamaha-vleugel zwijgende films, waarvan 'the master of suspense' er in de jaren twintig een tiental maakte, voor hij aan de geluidsfilm begon. Het hele retrospectief omvat bijna het complete oeuvre (meer dan vijftig films) van Hitchcock. Yvo Verschoor speelt bij The Lodger (1926), Downhill (1927) en Easy Virtue (1927). Verschoor, die de jazzopleiding volgde aan het Haagse Conservatorium, begon oude films te begeleiden in het Haags Filmhuis. Hij speelt ook in jazzbands, maar doet de laatste vijf jaar steeds meer voor filmtheaters. “Ik heb al honderden films begeleid, van serieuze Russische tot komische films met Charley Chaplin en Buster Keaton. Ik leg me steeds meer toe op klassieke muziek, want ik gebruik veel romantische composities van Debussy, Ravel, Schubert, Chopin en ook Bach. Maar die lenen zich niet voor Hitchcock. Voor The Lodger heb ik gebruik gemaakt van muziek die Bernard Herrmann, een componist met wie Hitchcock veel samenwerkte, schreef voor Psycho (1960). “Die oude, zwijgende Hitchcock-films doen op het eerste gezicht wat lachwekkend, traag en gedateerd aan. Maar als je goed kijkt, zie je hoe hij over alle kleinigheden heeft nagedacht. Hij zet je voortdurend op het verkeerde been. Met de karakters wordt niets gedaan, maar ze zorgen voor spanning en verwarring. In The Lodger komt een huurder voor die de hele film door een soort hypnotische blik heeft waardoor je tot de ontknoping denkt dat hij de dader is. “Karakteristiek voor Hitchcock is dat hij continu spanning weet te houden en de climax weet uit te stellen. Bij geluidsfilms hoor je op spannende momenten vaak violen aanzwellen. Op de piano roep ik dat gevoel onder andere op door septime-akkoorden en sus-akkoorden. 'Sus' staat voor suspense. Je laat bijvoorbeeld een terts in een akkoord 'onaf' en stelt het complete akkoord als het ware uit, waardoor je suggereert dat er nog iets gaat komen. Dat is precies wat de film op dat moment doet. Ook stilte kan heel beklemmend werken, dus af en toe stopt de piano. Hoe meer mensen in de zaal, hoe beklemmender die stilte werkt. “Ik leer de muziek die ik bij zwijgende films speel meestal uit mijn hoofd, omdat ik het moeilijk vind me op twee dingen tegelijk te concentreren. Tijdens het spelen let ik voortdurend op de film. Ik probeer zoveel mogelijk muziek en beeld synchroon te laten lopen en een bijpassende sfeer op te roepen. Soms componeer ik zelf iets en ik werk ook met platen en geluidsbanden. In Downhill bijvoorbeeld, wordt gedanst op de 78-toerenplaat I want some money. Op dat moment laat ik een opname van die plaat horen.” “Vroeger werd er ook muziek bij gespeeld, maar dat blijkt niet meer te achterhalen. Orkesten in bioscopen kregen opdrachten bestaande muziek te spelen, maar de keuze hing af van de grootte en de mogelijkheden van het orkest en welke effecten ze konden bereiken. In die effecten is de piano natuurlijk beperkter dan een orkest. Daarom werk ik af en toe met 78-toerenplaten en geluidsbanden. “Het probleem bij de voorbereiding is dat je werkt met filmbeelden waar geen passende muziek bij is gemaakt. Het is steeds knippen en inpassen. Je moet de films goed kennen, anders ontkracht je de scènes met de muziek. De bedoeling is dat het door de regisseur beoogde effect behouden blijft. De muziek dient alleen als ondersteuning.”

Op de hoogte blijven
Wil je meer weten over mijn aankomende concerten?
Meld je hier aan voor de maandelijkse NIEUWSBRIEF.

Facebook

Volg Yvo Verschoor op Facebook
Like de pagina en volg de bouw van de Bluethner Saal, de komende concerten in Midwoud en andere bijzondere filmconcerten op een plek bij jou in de buurt.