Laat je betoveren door de mooiste beelden en muziek. Yvo Verschoor en zijn vleugel Frau Blüthner nemen je mee op reis door de filmgeschiedenis. Duik weg voor Vampieren en andere griezels,
kom voor een nostalgisch wintergevoel naar Stille Sneeuw en reis mee met de mooiste treinen in Op Stoom. Yvo's filmconcerten zijn op uiteenlopende locaties te bewonderen.
CONCERTAGENDA

Bekijk de oudste films met je eigen ogen, en ontdek hoe mijn live improvisaties die nostalgische beelden opnieuw tot leven brengt.

Het kan hier:

MidwoudBouwplaatsconcert

 30 september het 'Bouwplaatsfilmconcert' Stille Schepen in Huis Midwoud wordt nog even UITGESTELD!
3 oktober EYE Film Instituut
(UvA besloten voorstelling 'Battleship Potemkin') 25 oktober
Geelvinck Pianola Museum
(besloten voorstelling) Stille Komieken en The Kid (Chaplin 1921)
In de zwijgende periode tussen de allereerste filmvoorstelling in 1895 en de uitvinding van het synchroon geluid in 1927, zijn zowel de manier van filmen als het komische genre enorm veranderd. Stille Komieken neemt je mee naar de vroegste filmkomedies en de grootste komieken uit de stille film. Je ziet verfilmingen van variété-acts uit 1898, Franse komedies uit het eerste decennium van de 20 ste eeuw.
Aansluitend volgt' The Kid' , een geweldige trearjerker van Chaplin uit 1921. Samenstelling, presentatie en muziek: Yvo Verschoor Pianolist: Kasper Janse26 oktoberGeelvinck Pianola Museum
CINEMA PIANOLA

Deze voorstelling geeft een beeld van twee grote uitvindingen uit 1895, die verrassend veel overeenkomsten blijken te hebben in hun ontwikkeling; de stomme film en de pianola.
Ludieke beelden uit het eerste begin van de cinema worden begeleid met  muziekrollen uit diezelfde periode, de sfeer van Amsterdam in 1910 wordt versterkt door rollen uit de Hollandia Fabriek.
Je hoort (en ziet) live pianisten van meer dan 100 jaar geleden en ziet hoogtepunten uit de zwijgende film met originele filmmuziek uit de jaren 20

Kort geleden is de collectie van het Geelvinck Pianola Museum uitgebreid met een aantal bijzondere muziekrollen, waaronder een concert etude van Alkan, ‘ Die Eisenbahn Etude’ (Railroad) geschreven in 1844  en geïnspireerd op een doordenderende stoomtrein.
Bij deze virtuoze muziek zie je beelden van een geniale stoomtreinachtervolging uit ‘The General’ van Buster Keaton.
Ander muzikaal hoogtepunt is de filmmuziek van de verloren gegane film
‘Un Tour au Large’ van Jean Grémillon uit 1926 over het leven van vissers in Bretagne, avantgardistische muziek die nu het zware werk van de bemanning van een windjammer zal inkleuren, ‘Die Letzte Segelschiffe’ (Heinrich Hauser 1930).

Pianola: pianolist en conservator Kasper Janse
Samenstelling en presentatie: filmconcertpianist Yvo Verschoor

Reserveren: https://www.geelvinck.nl/concerten/
of via info@pianola.nl

31 oktober 20:15u Geelvinck
Pianola Museum

Stille Griezels Halloween Special


Kom op Halloween alleen als je durft naar dit spannende, enge, griezelige, maar vooral ook leuke programma met films en fragmenten met de griezeligste griezels uit de tijd van de stomme film. Monsters en betoveringen, horror en suspence uit de begintijd van de cinematografie! Improvisaties van Yvo Verschoor en veel 'zenuwslopende' en 'onspeelbare' muziek op muziekrollen gespeeld door pianolist Kasper Janse.

6 november
KRZV De Maas Rotterdam
Stille Schepen, Onder Zeil (besloten voorstelling )

Storm

Dit programma neemt je mee in de wereld van de zeil- en stoomvaart in de tijd van de stomme film. Vaar mee door het Amsterdam van 1915, langs het oorspronkelijke harde vissersleven van Marken en Volendam in 1920. Zak per stoomschip de Rijn af in 1922, door de bedrijvige Rotterdamse haven tot aan Hoek van Holland. Stap aan boord van de enorme viermastbark Pamir in 1930 en beklim zijn 40 meter hoge masten op volle zee. Hou je stevig vast als we spectaculaire stormen en tyfonen trotseren! Zeil terug in de tijd bij historische beelden vol zeil-en stoomvaart, visserij, walvisvaart, imposante schepen, kleine bootjes en dure jachten. De beroemde komiek Buster Keaton laat vooral de lachwekkende kant van het varen zien met hilarische toestanden in 'The Boat' (1921) en aan boord van 'The Love Nest' (1923), met veel adembenemende stunts.

25 december Huis Midwoud Aanvang 15:00u

Kerstvoorstelling Stille Sneeuw

shackleton Huis_Midwoud_Winter

Shackleton_expedition

26 december Geelvinck Pianola Museum

Stille Sneeuw Kerstmatinee 15:00u


Kom bij de houtkachel met een glaasje glühwein genieten van film en live muziek en maak een romantische reis terug in de tijd. Stille Sneeuw is een voorstelling vol antieke kerstfilms met veel sneeuw en ijs, humor en drama, speelgoed en lekker eten. Om in de sfeer te komen beginnen we met winterse toverlantaarnplaatjes uit 1880. Daarna dromen we weg bij 'A dream of Toyland' van Arthur Melbourne Cooper, de eerste poppen animator ter wereld, gemaakt in Engeland in 1907 en wordt het griezelen bij de allereerste verfilming van Charles Dickens' verhaal 'A Christmas Carol' uit 1910, live begeleid door een spookpiano. We kiezen het ruime sop met Roald Amundsen (1911), Robert Falcon Scott (1913) en Ernest Shackleton (1914) en reizen mee op hun heroïsche expedities naar de Zuidpool, om vervolgens kerst te vieren met de insecten van Wladyslaw Starewicz (Moskou 1913). Daarnaast wordt het smikkelen en smullen van overheerlijke schoenzolen en gebraden kerstkippen in 'The Goldrush' van Chaplin (1925).
Fragment Stille Sneeuw Pianola Museum.

VerkadeFabriekCinemagie

Ervaringen van bezoekers

"dank je wel voor de ongelofelijk leuke avond in het gezelligste museum van Amsterdam. Nooit geweten dat oude filmpjes zo leuk konden zijn, en wat een mooie muziek. (Geelvinck Pianola Museum Amsterdam, Stille Verrassingen)

"wat een mooie ruimte en wat een sfeer", "geweldige films, ik wist niet dat ze dat in 1900 al zo konden maken", "wat klinken die vleugels mooi" , " wat moet er nog veel gebeuren... of misschien moet je het eigenlijk maar zo laten, want zo is het ook al zo mooi."(Huis Midwoud,'Bouwplaatsfilmconcert 3 juni 2017')

"Onze allereerste "Bezoeker van de Week" is Yuri Robbers, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden. Hij kwam voor de tweede keer naar Cinemagie. "Geweldig", sprak Yuri. "Heel mooi, prachtige fragmenten en mooie muziek. En dat in deze ambiance met Jugendstil en prachtige kleuren!" (Pianola Museum 28 sept 2015)

“Hele leuke middag in de Verkadefabriek gehad. Gaaf om meer te weten te komen over de filmgeschiedenis.”
( Cinemagie,Den Bosch augustus 2014 )

Op de hoogte blijven
Wil je meer weten over mijn aankomende concerten?
Meld je hier aan voor de maandelijkse e-nieuwsbrief.

Facebook
Volg Yvo Verschoor (ook) op Facebook
Like de pagina en volg de bouw van de Bluethner Saal, de komende bouwplaatsconcerten in Midwoud en andere bijzondere filmconcerten op een plek bij jou in de buurt.